Wij deden het! Exclusief achter de schermen bij Vlieger & Vandam

Inmiddels is het 13 jaar geleden dat het Nederlandse designduo Carolien Vlieger en Hein van Dam ludiek reageerden op het straatgeweld in Rotterdam met hun onmiskenbare ‘Guardian Angels’, niet wetende dat hun accessoirelabel ‘VLIEGER & VANDAM’ jaren later succesvoller zou zijn dan ooit.

 

Als je het afgelopen decennium niet onder een steen hebt gelegen, heb je waarschijnlijk wel een tas voorbij zien komen van de Guardian Angel collectie van VLIEGER & VANDAM, de eerste tassenlijn met de 3D opdruk van een pistool, keukenmes, crucifix of handboeien. Dat deze lijn zó zou aanslaan hadden Carolien en Hein nooit durven dromen. Het uitgesproken design en de prachtige bewerkingstechnieken gaan beyond belief en maken de tassen ‘draagbare kunst’ wat in de loop der jaren heeft geleid tot bijzondere samenwerkingen.

 

Wij van Glamourland werden exclusief toegelaten tot hun prachtige atelier in Amsterdam om te voelen aan de designs van de nieuwe collectie. Eenmaal aangeschoven hadden we een uitzicht waar iedere Glamourlander van droomt. Een spierwitte muur waar de bestsellers en nieuwste designs van het merk hangen als ware schilderijen.

 

VLIEGER & VANDAM begon kleiner, véél kleiner. Het inmiddels wereldbekende design van de Guardian Angel lijn werd als eerst uitgevoerd in het vilt op een bestaande tas, het idee is uitgegroeid tot de high end lederen tassen die op de dag van vandaag gedragen worden door de internationale jetset. Zo is Rihanna al gespot met de ‘Tote’ en Rita Ora is al meerdere keren gefotografeerd met de ‘Tote Deluxe’.

 

2015 begint in ieder geval goed, de nieuwe lijn ‘Spring Summer 2015’ staat klaar. Kratten vol met samples worden open getrokken en de mooiste designs vliegen ons om de oren. Ons eksteroog wordt direct naar een zwarte glinsterende tas getrokken. Een stuk uit de nieuwe collectie, met het onmiskenbare pistool,  een rookwolk van suède, bezaait met kristallen.

 

VV 3VV 2

Foto’s: Vlieger & Vandam

 

Helaas werden we direct teleurgesteld. Deze exclusieve tas is vervaardigd als showpiece, een blikvanger én visitekaartje voor de samenwerking die VLIEGER & VANDAM heeft met kristalbewerker Swarovski.  Mede door de opgezette kristallen is de tas ontzettend kostbaar. Wij van Glamourland zijn gek op glimmertjes, helemaal in combinatie met high end accessoires. Wanneer de tas eventueel exclusief verkocht wordt staat Glamourland onderstreept in de telefoonklapper voor het prijskaartje.

 

Galeries Lafayette Beijing en Swarovski hebben wereldwijd 47 ontwerpers aangewezen om een exclusief product te ontwerpen ter ere van de eerste verjaardag van het beroemde Parijse warenhuis. VLIEGER & VANDAM blijkt Nederlands paradepaardje en is een van de gelukkigen die gevraagd is op de proppen te komen met een ‘verjaardag design’.

 

Sinds de opening van Lafayette in Beijing zijn de tassen van Nederlandse makelij groots ingeslagen, de Guardian Angel collectie is dus ook aan de andere kant van de wereld een klassieker.  Geen betere manier om dit te vieren met een nóg exclusievere versie van de clutch of ‘classic small’ handtas. Het pistool is voor deze limited edition uitvoeringen iets verschoven om genoeg ruimte te maken voor het woord ‘BANG’ wat met een speciale techniek door Swarovski is ingelegd met prachtig gekleurde kristallen. Wij van Glamourland konden onze ogen er niet vanaf houden. Gelukkig hoeft niemand ‘bang’ te zijn de prachtige kristallen te verliezen, ze zijn in een speciale mal ingelegd en zo door Swarovski bevestigd dat het bijna onmogelijk is om een steentje te verliezen.

 

VV 5VV 4

Foto’s: Vlieger & Vandam

 

We gaan van deze exclusieve samenwerking door naar de nieuwe collectie en ook bij deze stellen de designers ons niet teleur. Van Summer/Spring 2015 kunnen we veel verwachten. Er komen nieuwe thema’s en nieuwe modellen tassen, daarnaast zijn bestaande technieken verbeterd maar is alles nog wel 100% made in Europe, en 100% VLIEGER & VANDAM.

 

Zo worden dit voorjaar de ‘CLAW’ en ‘SNAKE’ gepresenteerd. Een bezoek aan een oud kasteel in Portugal bleek voor Carolien en Hein een bron van inspiratie. De meubels met uitgesneden poten en gewelfde muren met ornamenten zorgen voor de inspiratie die schuilt achter een bijzondere nieuwe collectie met een dierlijk randje. Zo is de eerder genoemde ‘Tote’ groter geworden, en wordt deze aan de zijkanten vastgeklampt door klauwen die lijken op die van een tijger. Het leer voelt luxe en het design in combinatie met de perstechniek zorgt voor een prachtig effect.

 

VV 7VV 8

Foto’s: Vlieger & Vandam

 

De ‘SNAKE’ keert als bijna levensechte slang terug op de nieuw ‘city bag’ en een nieuwe rugzak als schouderband, de bijzonder verfijnde structuur van de slangenhuid komt hier volledig tot zijn recht. Ook zijn er voor de nieuwe collectie bestaande modellen geüpdatet met een nieuwe kleur. De klassieke ‘small bag’ is nu bijvoorbeeld ook verkrijgbaar in pasteltinten.

 

Toch lijkt het beschermende effect van de ‘Guardian Angel’ in een iets andere vorm terug te keren. Na een pistool of keukenmes nu in de vorm van een gevaarlijk dier wat zowel de drager als de inhoud van je tas beschermt.

 

Mocht je denken dat je uitsluitend via de Webshop of in Beijing iets van het Nederlandse label tegenkomt dan heb je het mis. VLIEGER & VANDAM wordt wereldwijd bij de meest luxe warenhuizen, design- en conceptstores verkocht! Denk hierbij aan Harvey Nichols in Dubai en Hong Kong, Chuckies New York, Wall Tokyo en nog vele anderen. De droom om een eigen winkel te openen in Amsterdam lijkt daarom binnen handbereik.

 

Glamourland VV 2

Foto: Mitograph

 

Mocht je geen bescherming nodig hebben van een ‘Guardian Angel’, dan is een tas van VLIEGER & VANDAM natuurlijk nooit weg. Buiten bescheidenheid siert een fatsoenlijke tas de mens net zo min. Je hoeft je geen zorgen te maken over eventuele addertjes onder het gras dus waag je in het hol van de leeuw. De nieuwe collectie SS15 is sinds kort verkrijgbaar in de webshop.