Gezondheid: Vette fabels over gewichtverlies

Over vet en vetverlies doen veel verhalen de ronde. Het ene modedieet na het andere duikt op en iedere “goeroe” claimt dat zijn methode écht werkt. Mocht je van Sonja nog volop eierkoeken en andere tandglazuur-verpestende rommel, bij de Franse dokter Dukan komen de koolhydraten er niet meer in. Glamourland is op zoek gegaan naar de drie grootste fabels over vet en vetverlies. Doe er je voordeel mee!

 

Fabel 1: Vet is slecht
Halverwege de jaren ’90 is door een groepje linkse huisvrouwen de link gelegd tussen het eten van vette happen en het vet op de heupen. Om die reden zou al het vet volledig uit het dieet geschrapt moeten worden. Prachtig gevonden natuurlijk, die overeenkomst tussen de vorm van je zadeltassen en de vorm van het doosje waarin je zoveelste hamburger-afhaal-menu verpakt zit, maar volstrekt ongefundeerd. Sterker: zonder vet in je voeding kun je niet afvallen.

 

Je lichaam heeft vet keihard nodig om je verbranding op peil te houden en alle processen te laten draaien. Bij een gebrek aan vet in je voeding loopt je verbrandingsmotor vast en val je geen gram af. Dat je niet iedere dag frituur moet eten spreekt natuurlijk voor zich, want uiteindelijk gaat het er wel om wát je eet. Hier komen we op terug bij fabel 3.

 

Fabel 2: Van verzadigd vet wordt je dik
Nog zo’n prachtig voorbeeld van stemmingmakerij door sneuerds die te lang niet buiten hun zolderkamertje gekomen zijn. Al decennia wordt ons wijsgemaakt dat verzadigd vet slecht is. Door verzadigd vet zou je eruit komen te zien als Britney Spears (inclusief bad badhair!) of David Hasselhoff tijdens zijn slam drunk burger party.

 

Glamourland

Kijk, dat willen we dus niet – Foto: Tumblr

 

Dat er verzadigde vetten zijn die schade kunnen toebrengen aan je lichaam is correct (dit zijn de verzadigde “chemische vetten” zoals je die in koekjes en snoep vindt). Maar niet alle verzadigde vetten zijn slecht. De juiste onverzadigde vetten zorgen ervoor dat je cholesterol in balans blijft, dat je in staat bent om af te vallen en ze helpen je bij het opbouwen van een gezond en sterk lichaam. Voorbeelden van de juiste verzadigde vetten zijn: kokosolie, noten, zaden (met name lijnzaad) en avocado’s.

 

Fabel 3: We moeten tellen!
Veel vrouwen tellen er nog steeds lustig op los en weten van ieder hapje dat ze nemen hoeveel calorieën er in zitten of hoeveel van de gevreesde Weight Watcher punten er moeten worden afgestreept. Stop met tellen dames! Calorieën zijn enorm passé en dragen niets bij aan je slanke lijn. Het gaat er namelijk niet om hoeveel calorieën je binnenkrijgt, maar waar die calorieën van gemaakt zijn. Zo heeft een appel evenveel calorieën als een gemiddeld koekje. Ik hoef je uiteraard niet uit te leggen dat de calorieën van de appel beter zijn dan die van het suikerbommetje.

 

Heel eerlijk: als je niets eet ontstaat er een tekort waardoor je inderdaad zal afvallen. Dat je er daardoor uit gaat zien als een Olsen-twin is helemaal je eigen probleem. Als je op een normale manier wil afvallen zonder dat dit teveel moeite kost, zou je moeten kijken naar de “vorm” van de calorieën die je binnenkrijgt. Ook al eet je heel de dag niets anders dan avocado’s en hap je daarmee 5000 calorieën weg, dan nog zal je afvallen. Klinkt dat gek? Nee hoor, het is geen hogere wiskunde. Je lichaam weet wat het met een avocado moet doen en verbrandt daardoor alles. Je lijf komt pas in de problemen als je er chemische rommel gaat stoppen.

 

Glamourland

Foto: Tumblr

 

Oftewel dames: maak het je zelf niet te moeilijk! Stop met tellen en het drinken van vetvrije-naar-plastic-smakende-yoghurtdrankjes. Dat komt niet alleen je lijn, maar waarschijnlijk ook je humeur ten goede. :-)