Genieten voor gevorderden: Zo rook je een sigaar

You love it or you hate it: sigaren roken. Dankzij Monica Lewinsky en schuinsmarcheerder Bill Clinton is de sigaar uit het stof gehaald en niet slechts meer het terrein van oude herensociëteiten of stoffige achterkamertjes.

 

Wel wordt het roken van een sigaar nog vaak gezien als een herenaangelegenheid. Jean-Christophe Hollay, de vice-president van sigarenmakerij Davidoff: “Wij horen vaak dat mannen een sigaar aangeboden krijgen, en dat de vrouwen dan worden overgeslagen.” Om ook de vrouwelijke liefhebbers een hart onder de riem te steken organiseerde Davidoff een masterclass sigaren roken, exclusief voor dames.

 

Echte sigarenliefhebbers weten het al langer: sigaren roken is wetenschap. Waar je bij een sigaret nog wegkomt met een simpele wegwerpaansteker, kent het sigarenroken een compleet lexicon aan do’s en dont’s. Voor een ieder die nu eindelijk eens wil leren hoe je een sigaar het beste tot zijn recht laat komen (maar ook voor alle dames onder ons die toch benieuwd zijn naar de mogelijkheden van een sigaar in een non-erotische context), volgt hieronder de originele Glamourland Sigaar-etiquette.

 

Glamourland sigaar

Foto: BMW

 

Stap 1: Sigaren moet je knippen
Een goede sigaar heeft aan het uiteinde een soort “kapje”. Dit kapje moet je voorzichtig voor ongeveer 70% wegknippen. Voordat je gaat knippen, dien je het kapje enigszins te bevochtigen met je lippen. Let op, maak het uiteinde een beetje vochtig, niet nat, want dan lukt het knippen niet meer zonder de sigaar te beschadigen en brandt de sigaar niet lekker meer. Ziehier dames, het ultieme voorspel voor een avondje op niveau.

 

Glamourland sigaar

Foto: Cigarsandhumidors

 

Stap 2: Light ‘m up
Als de sigaar er goed uitziet, gelijkmatig gerold is, strak in zijn vel zit én je het kapje goed hebt afgeknipt, dan mag je naar stap 2: het aansteken. Gebruik hiervoor een gasaansteker of een houtje. De meeste sigaren krijgen keurige cederhoutjes meegeleverd die je speciaal hiervoor kunt gebruiken (en nee, die houtjes in de doos zijn dus geen primaire tandenstokers). Gebruik je een andere manier om de sigaar aan te steken, zoals een kaars of een benzineaansteker, dan slaat de smaak hiervan over op de sigaar. Erg zonde natuurlijk als je net voor een klein fortuin originele Cubanen hebt laten overvliegen.

 

Glamourland sigaar

Foto: Tumblr

 

De sigaar steek je het beste aan als je hem in de linkerhand houdt (dus niet in je mond) onder een hoek van 45 graden. Steek de sigaar niet in de vlam maar hou hem net daarboven. In de vlam verbrandt de tabak en dan is al je harde knip- en plakwerk voor niets geweest. Draai de sigaar voorzichtig rond boven de vlam. Pas als de sigaar goed gloeit kun je beginnen met het nemen van kleine trekjes.

 

Let er op dat je de sigaar niet te hard ‘aantrekt’. Wellicht enigszins banaal -maar we hebben er geen andere woorden voor-: hard zuigen mag niet bij een sigaar (wat je na de sigaar doet moet je zelf weten). Door hard zuigen wordt de sigaar te warm waardoor je je smaakpapillen kan verbranden. Daarnaast gaat de smaak van de sigaar teniet.

 

Glamourland sigaar

Foto: Luxurstyle

 

Stap 3: Het roken
Neem kleine trekjes van de sigaar. Zoals eerder gezegd: te grote halen maken de sigaar warm en tasten de smaak aan. Laat de rook een poosje rondgaan in je mond en blaas deze daarna voorzichtig uit. De rook is bij de sigaar de sleutel tot het genot: deze geeft de smaak van de sigaar af en zorgt voor het aroma. Een sigaar inhaleer je niet. Ben je gewend sigaretten te roken, let er dan goed op dat je niet per ongeluk inhaleert. Tenzij je longen extreem goed geasfalteerd zijn, zal een hijs sigarenrook je vermoedelijk komen te staan op een enorme hoestbui. Niet sexy en zéker niet classy.

 

Stap 4: Aftikken of niet?
Tijdens het roken zal aan het einde van de sigaar een askegel ontstaan. Moet je die as nu aftikken, afrollen, of gewoon laten zitten? Echte sigarenkenners geven voorkeur aan het laatste. Door de as zo lang mogelijk op de sigaar te houden, isoleer je het uiteinde en hou je zoveel mogelijk aroma in de sigaar. Als de askegel op je nieuwe Prada mantelpak of Hugo Boss smoking dreigt te vallen, grijp dan in en tik de as niet weg, maar rol de sigaar voorzichtig door de asbak tot de kegel weer van beheersbaar formaat is.

 

Glamourland sigaar

Foto’s: Tumblr

 

Stap 5: Het einde
Als je de sigaar zo ver hebt opgerookt als je zelf wilt –vaak smaken ze na 2/3 niet meer zo lekker- dan kun je de sigaar vanzelf uit laten gaan. Als je de sigaar in de asbak laat rusten, dooft deze vanzelf en zal deze stoppen met roken. Uitdrukken zorgt ervoor dat er rookontwikkeling ontstaat (en dus meer stank), terwijl uitdoven een vrijwel geurloze exercitie is.

 

Ultiem genieten
Een sigaar alleen is ook maar een sigaar. Zoals alle goede dingen in het leven, komt de sigaar het best tot zijn recht bij whisky, port en wijn. Ook diepe gesprekken, lange avonden en goede vrienden zijn prima compagnons voor dit luxe rokertje.

 

Glamourland sigaar

Foto: Janepollak

 

Kun je geen genoeg krijgen van sigarenweetjes? Onderstaand nog een filmpje waarbij je de gehele productie van een Davidoff sigaar kunt bekijken. Geniet nooit met mate!