Gemeente Amsterdam organiseert spectaculaire show tijdens Amsterdam FashionWeek

Column van beautycoach Lucien Beijerinck

‘Gooi nooit je oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt’ zei mijn moeder altijd. Maar deze show heeft dat begrip toch onderuit gehaald! Afgelopen zondag ging ik weer op pad voor Glamourland Magazine naar de 27e editie van Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam. De show droeg de naam Circular Fashion Show en was de kick-off van de campagne Amsterdam maakt er wat van  waar een schoon Amsterdam centraal staat. Dit geldt niet alleen in de mode-industrie, maar ook voor de food- en muziekbranche. Ik wist niet goed wat ik kon verwachten bij deze show maar mijn gevoel zei dat het iets met vintage te maken zou hebben.

 

Glamourland MBFWA

 

En niets was minder waar. Zes almuni van de Gerrit Rietveld Academie en het Amsterdam Fashion Institute toonden tijdens deze show voor het eerst hun creaties. De designers hebben uitsluitend gerecyclede kleding voor hun ontwerpen gebruikt. Het zestal is hiervoor gecoacht door Hans Ubbink (designer), Niels Klavers (hoofddocent Rietveld) en Peter Leferink (hoofddocent F&D AMFI). Het is een circular show die nog op meerdere plaatsen getoond zal worden voordat de kleding een nieuwe eigenaar krijgt. Zo is de cirkel rond voor de campagne Amsterdam maakt er wat van.

 

Amsterdam maakt er wat van

 

Het zestal gebruikte  kledingstukken en stoffen die niet verkocht waren op de vrijmarkten tijdens Koningsdag. Iedere designer stak de handen uit de spreekwoordelijke mouw om met de verzamelde kleding een 3-stuks-collectie te maken. Ik was verbaasd over wat een mooie items ze ontworpen hadden met ieder zijn of haar eigen inspiratie!

 

Zo is de damescollectie van Britt Beider gekarakteriseerd door mannelijke kledingitems die vertaald zijn naar vrouwelijke silhouetten en vormen. En heeft Marije Seijn haar collectie opgebouwd met kledingstukken van oude stukken leer die beschilderd zijn met figuratieve prints. I loved them!

 

Glamourland AMSTERDAM FASHIONWEEK Britt Beider

Collectie Britt Beider

Marije Seijn CATWALK AMSTERDAM FASHIONWEEK

Collectie Marije Seijn

 

Vita Stasiukynaite creëerde een zakelijke kledingcollectie door de items uit elkaar te halen en gebruik te maken van de originele patronen. Kledingstukken opnieuw hun schoonheid teruggeven, is daarentegen de inspiratie voor Arielle van der Vaart geweest. Ze vlocht en recyclede de materialen en zette daarmee een collectie neer die symbool staat voor kracht. Met een echt klapstuk aan het einde van haar show.

 

STASIUKYNAITE CATWALK AMSTERDAM FASHIONWEEK

Collectie Vita Stasiukynaite

Arielle van der Vaart CATWALK AMSTERDAM FASHIONWEEK

Collectie Arielle van der Vaart

 

Binnen de collectie van Tijme Veldt staat het label van een kledingstuk centraal, wat ervoor zorgt dat het label een kledingstuk op zichzelf wordt. Sarah Mayer liet zich juist inspireren door de huidige klimaatverandering en haar collectie was gericht op het transformeren van haar kledingstukken in iets nieuws en bruikbaars.

 

Tijme Veldt CATWALK AMSTERDAM FASHIONWEEK

Collectie Tijme Veldt

Sarah Mayer CATWALK AMSTERDAM FASHIONWEEK

Collectie Sarah Mayer

 

Heerlijk om te zien dat jong en aanstormend talent al zo goed hun eigen stijl weet neer te zetten. Ik neem er mijn hoed voor af. En zo zie je maar: nieuwe , oude of kapotte kleding… overal is wel weer een mouw aan te passen en zo helpen we Amsterdam ook nog eens schoner en leefbaarder te maken!

 

Glamourland CATWALK AMSTERDAM FASHIONWEEK SS18

Foto’s: Team Peter Stigter