Gelukkig zijn heb je zelf in de hand

Wij van Glamourland houden van mooie kleding, beautyproducten en invitaties voor glamourfeestjes. Maar toch waren wij een tikkeltje verrast toen we de uitnodiging voor de opening van’BODY WORLD: The Happiness Project binnen kregen. Het was voor ons moeilijk voor te stellen dat geprepareerde lichamen van dode mensen iets te maken konden hebben met ‘geluk’.  Nieuwsgierig werden we wel: is je gelukstoestand echt beïnvloedbaar door materiële kwesties of ben je zelf verantwoordelijk voor geluk? Afgelopen week was de opening van BODY WORLDS: The Happiness Project in Amsterdam.

 

Glamourland

 

Indrukwekkend en schokkend tegelijk

BODY WORLDS: The Happiness Project vertelt het verhaal van ons eigen lichaam en de invloed van het fenomeen ‘geluk’ op onze gezondheid.  In deze speciale permanente expositie krijgt de bezoeker een inkijk in de essentie en de wetenschap van geluk. Het opvallende van deze tentoonstelling is dat er gebruik wordt gemaakt van echte lichamen van  dode personen. Anatoom dr. Gunther von Hagens heeft deze speciale plastinatiemethode in 1977 uitgevonden, hij was de eerste die op het idee kwam om gedoneerde lijken in alledaagse houdingen te zetten. Speciaal voor de opening van Body Worlds kwam dr. Gunther von Hagens met zijn vrouw dr. Angelina Whalley naar Amsterdam. Als je voor het eerste de tentoonstelling bezoekt kan dit nogal schrikken zijn, aangezien de bezoeker direct ook in oog staat met echte lichamen, die op de meest bizarre manieren worden tentoongesteld: iemand die saxofoon speelt of twee mensen die dansen.

 

Glamourland

Foto: Gunther von Hagens, Institute for Plastination, Heidelberg

Dr. Gunther von Hagens en dr. Angelina Whalley tijdens het plastificatieproces.

 

 Glamourland   Glamourland 5   Glamourland

Foto’s: Lisa Vermeij

 

Een kwestie van geluk
Iedereen streeft naar geluk, het is een ongrijpbaar fenomeen waarnaar velen op zoek zijn. Bezoekers van de tentoonstelling leren dat mensen die gelukkig zijn, enkele jaren langer leven dan mensen die ongelukkig zijn. Dr. Angelina Whalley is erkend arts en creatief en conceptueel ontwerpster van de BODY WORLDS tentoonstellingen van Von Hagens. Volgens Whalley is  ‘happiness like a butterfly’, 50% van ons vermogen om gelukkig te zijn is genetisch bepaald, 10%  van ons geluk wordt gevormd door onze omgeving en  40% ligt in onze eigen handen.  De expositie verteld het wonderlijke verhaal van ons eigen lichaam en de invloed van ‘geluk’ op onze eigen gezondheid. “Ieder van ons heeft namelijk een natuurlijk vertrekpunt voor geluk, dat wordt bepaald door zijn genen. Naar deze staat keren we terug na negatieve gebeurtenissen en ervaringen. We kunnen dit aangeboren geluksniveau overigens wel verbeteren; in de expositie leer je hoe”, aldus Whalley.

 

Glamourland  Glamourland

Foto’s: Lisa Vermeij

 

Geluk is Gezondheid
Bij Glamourland worden we gelukkig van nieuwe schoenen, chocola of een goed glas champagne. Dit zijn slechts korte geluks momentjes, want echt geluk zit hem niet in materialistische zaken. De belangrijkste externe geluksfactor is namelijk menselijk contact. Ook al heb je nog zoveel mooie spullen, ‘money can’t buy happiness’. In elke samenleving zijn familiebanden en andere hechte relaties het belangrijkst, gevolgd door relaties op het werk en in de gemeenschap. Daarnaast is gezondheid ook zeer bepalend voor geluk. Door gezonder te eten, ga je automatisch beter in je vel zitten.  In de druk van het moderne leven kampen we tegenwoordig allemaal met veel stress. Deze stress is soms zelfs dodelijk en kan leiden tot verwarring, slaapgebrek en een onevenwichtig leven. In de tentoonstelling worden we direct geconfronteerd met grijze longen en een verschrompelde lever, dit kan nogal schokkend zijn voor mensen met een gevoelige maag.

 

 

Glamourland   Glamourland

Foto’s: Lisa Vermeij

 

Take care of your body, it’s the only place you have to live in.
BODY WORLDS: The Happiness Project is vanaf 16 januari permanent te zien op het Damrak 66 in Amsterdam. Deze tentoonstelling is zeker niet alleen bedoeld voor medici. Tuurlijk is het even schrikken om geconfronteerd te worden met menselijke lichamen, foetussen van 2 weken en grijze longen. Mede dankzij Angelina Whalley zorgt de tentoonstelling toch voor een feel good moment. Het leert ons om stil te staan bij ons lichaam. Daarnaast hangt de tentoonstelling vol met interessante feitjes en quotes over geluk. Wist je bijvoorbeeld dat wanneer je glimlacht of lacht er een deel van je hersenen wordt gestimuleerd waardoor je ook werkelijk gelukkig wordt? Wij van Glamourland kunnen jullie aanraden om de een keer de champagne en sushi te laten staan en in het weekend een bezoekje te brengen aan BODY WORLDS: The Happiness Project.

 

11849417863_1e0f990ff7

Foto: FotografieGroen

De preparaten worden zeer voorzichtig via een speciale methode vanuit Duitsland overgebracht naar Amsterdam

 

BODY WORLDS: The Happiness Project

Damrak 66, Amsterdam
Dagelijks geopend van 09.00-18.00 (donderdag tot 21.00)
www.bodyworlds.nl