Gay Pride: De wereld rond in 80 boten

Je vraagt je natuurlijk af, wat is een Gay Pride zonder Goor. Goor was bij de zuiderburen voor de troonswisseling van K3 en daarmee de grote afwezige. Erg? Nee, want het was een van de gezelligste Gay Prides sinds jaren.

 

Het was de twintigste editie, met deze editie het thema ‘Share’. We mogen wel stellen, dat er veel is gedeeld tijdens Gay Pride 2015. Glamourland schoof aan in een boot en aanschouwde het spektakel vanuit een droompositie. Vanaf de Westerdok was het al één groot feest. Zes kilometer gezelligheid in 80 boten.

 

Gay Pride Viola Holt Glamourland

Foto: Martin van Os

 

Voor de stoet echt in beweging kwam, waren we even langs boot nummer negen gaan liggen: ‘Priscilla and the queen of the desert’. Op deze boot werd reclame gemaakt voor de gelijknamige musical die komend seizoen in Nederland te zien is. Dit was gelijk de boot met de meeste BN’ers. Derek Ogilvie smokkelde wat witte wijn onze kant op en bewees toch wel dat hij sterk aanvoelde, waar wij behoefte aan hadden. Op de vraag wat zijn nieuwe project zou gaan worden, antwoordde Derek: “Terug naar de V.S.”

 

Gay Pride Derek Glamourland

Foto: Martin van Os

 

Toen ook Viola Holt even aanschoof, was het gezelligheid ten top. Voor de jongeren onder de lezers: Viola was in de jaren zestig en zeventig omroepster bij de AVRO. Omroepsters waren mooie dames die ons warm maakten voor een avondje gezellig TV kijken. Het enthousiasme zat er bij Viola nog steeds in.

 

Glamourland

Foto: Martin van Os

 

In de boot zagen we ook een enorm genietende Sjors van der Panne en een blije uitdijende Carlo Boszhard, met zijn broer Ron gezellig naast hem. Boerin Berti had haar intrek genomen op een Lesboot met haar wel/niet-vriendin Esther, waar we ook de eeuwige schoonheid Mathilde Santing zagen.

 

Glamourland Gay Pride Carlo

Foto: Martin van Os

 

Aangezien het publiek langs de kant spontaan gaat huppelen als ze journalisten zien, werden bij de mannen de biceps even extra aangespannen en gingen bij de vrouwen, de borstjes vooruit. Fred, Nicolette en Leco, hadden de boot gemist, maar vermaakten zich vanaf de kant ook kostelijk.

 

We zagen dat Henny Huisman een nieuwe mascotte Bulletje heeft gescoord in de vorm van Minister Plasterk. Evenlater voeren we langs de NOS studioboot, waarop Richard Groenendijk op dat moment aan de tand werd gevoeld door, wanneer-kom-je-eens-uit-de-kast-want-dat-willen-alle-homo’s, Art Rooijakkers, met André van Duin en Boris Dietrich in de wachtkamer.

 

Gay Pride André van Duin

Foto: Martin van Os

 

Omdat iedereen een graantje mee wil pikken van het commercieel zeer aantrekkelijke evenement, waren alle roze medewerkers van bedrijven zoals Akzo Nobel, Travelbird, Google, ING, KPN en Post.nl opgetrommeld. De KPN had flink geïnvesteerd in Led-schermen die aan beide kanten de volledige lengte van de boot in beslag namen. Op de boot was een camera gemonteerd, die 360 graden in de rondte het publiek filmde. Post.nl had wat minder te besteden en lieten hun medewerkers een dansje doen met wat kartonnen dozen. Het gaat er natuurlijk ook helemaal niet om, wat men investeert in een boot. Uiteindelijk betalen we het namelijk allemaal zelf.

 

Gay Pride Glamourland

Foto: Martin van Os

 

Nieuwe deelnemers dit jaar, waren de boten met zwerfjongeren en een boot van vluchtelingenwerk. Deelnemer vanaf het eerste uur is Henk Dal, die zijn sloep weer kleurrijk had versierd met bloemen. Relatief nieuw dit jaar was dat veel BN’ers via Twitter iedereen een Happy Gay Pride toe gingen wensen. Ach, als het dan toch zo uit de klauwen loopt, kunnen we er net zo goed een nationale feestdag van maken, waarin iedereen elkaar een zalig Gay Pride wenst.

 

Obama Gay Pride Glamourland

Foto: Martin van Os

 

Op de boot van de Popcorn, troffen we O’G3NE aan, de winnaressen van The Voice of Holland 2014 en Berget Lewis trad al zingend in het huwelijk met een vrouw. Op de 3FM boot zagen we de Handsome Poets. Freek Bartels en Alex Klaasen zette hun beste beentje voor op de boot van het AIDS fonds.

 

Glamourland Gay Pride

Foto: Martin van Os

 

Natuurlijk is het ook altijd weer spannend, wie de prijs voor de beste boot krijgt. Daarover beslissen o.a. Cornald Maas en Rik van de Westelaken. Wie er ook gaat winnen, het was een prachtige Gay Pride en met 80 boten gingen we even de wereld rond. Wij van Glamourland danken de organisatie voor weer een geweldige editie van de Gay Pride Amsterdam. Chapeau!

 

Bekijk hier nog meer beelden van de Gay Pride canal parade:

DSC_6934

DSC_7019

DSC_7028

DSC_7048

DSC_7176

DSC_7179

DSC_7210

DSC_7241

DSC_7378

DSC_7391

DSC_7625

DSC_7804

DSC_7944

DSC_8043

gaypride_10

gaypride_12

gaypride_14

gaypride_16

gaypride_18

gaypride_22

gaypride_23

Foto credits: Martin van Os