Gassan Diamonds verwelkomt draak uit China

Met 1 januari alweer ver achter ons is het nu de buurt aan de Chinezen om hun jaarwisseling te vieren. Zij doen dit geheel op eigen wijze. Niets om 0.00 uur een paar sterretjes afsteken onder het genot van een geoliede bol, maar 15 dagen lang feesten, tafelen en nog meer feesten. Kijk, dat klinkt ons van Glamourland als muziek in de oren.

 

Chinees nieuwjaar, ook wel het ‘lentefeest’ genoemd, wordt gevierd op de 1e tot en met de 15e dag van de eerste maand van de Chinese kalender. De nieuwjaarsperiode eindigt met het lantaarnfestival (dit jaar op 22 februari). Hoe het allemaal ooit begon? Volgens legenden was Nian een mensetend roofdier in het oude China, dat ongemerkt huizen binnendrong. Heel het jaar verbleef Nian in een diepe zee en alleen bij de overgang van oud- op nieuwjaar kwam hij tevoorschijn. Al snel leerden de inwoners dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en verdreven zij hem met explosies, vuurwerk, leeuwen en talrijk gebruik van de kleur rood in het huis. Deze gebruiken leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen. Jawel, daar zijn wij maar ál te blij mee.

Afgelopen maandag werd bij Gassan Diamonds op de Dam het Chinees Nieuwjaar feestelijk ingeluid. Na het afsteken van honderdduizendklappers om de kwade geesten te verdrijven, werd het nieuwe jaar ingezegend door een traditionele draken- en leeuwendans die alle toeschouwers voorspoed en geluk bezorgden. Society China en Nederland genoten te midden van de feestelijk ingerichte vitrines bij Gassan Dam Square van heerlijke horse d’oeuvres en drankjes, geheel in Chinese stijl.

 

Om het nieuwe jaar extra stralend in te gaan hield Gassan een loting onder de aanwezigen. Men kon gedurende de avond hun visitekaartje in een grote glazen vaas deponeren, waaruit 3 kaartjes werden gevist. Debora Leeser, de jongste dochter van de bekende diamantairs familie Leeser van Gassan trok onder luid gejuich de kaartjes. Glamourland’s directeur François-Léon Van der Velden viel ook in de prijzen en won een collier uit de Vincent Van Gogh collectie, geïnspireerd op de Nederlandse schilder. Dat moest uiteraard flink gevierd worden, santé!

 

Gassan Diamonds Chinees Nieuwjaarviering

Foto’s: Martin van Os (l) en Gassan Diamonds

 

Na een feestelijk programma was het tijd voor een minstens zo’n feestelijke afterparty. Society China en Nederland trokken hun stoute schoenen aan en doken café Majestic in. Vooruit, we hebben het dan wel over een café met allure. Binnen no time waren alle voetjes van de vloer en deed Lange Frans zijn rapkunstje, net als de uit New York ingevlogen violiste op haar elektrische exemplaar. Briljant! Het bleef tot diep in de nacht onrustig.

 

Bekijk hier een selectie sfeerbeelden:

Gassan Diamonds Chinees Nieuwjaar draak

Gassan Diamonds Chinees Nieuwjaar - Martin van Os

Gassan Diamonds Chinees nieuwjaar

Gassan Diamonds Chinees Nieuwjaar (5)

Gassan Diamonds Chinees Nieuwjaar (3)

Gassan Chinees Nieuwjaar

Gassan Diamonds Chinees nieuwjaar 2

Foto’s: Martin van Os en Gassan Diamonds