Formule 1 wereldkampioen Jenson Button onthult 6 favoriete races uit autosportgeschiedenis

Formule 1 wereldkampioen Jenson Button staat bekend om verschillende memorabele races. Nu onthult hij zijn persoonlijke favoriete momenten uit de autosportgeschiedenis, waaronder drie races uit zijn eigen carrière.

Van als 13-jarige jongen toekijkend hoe Ayrton Senna de natte omstandigheden in Donington Park beheerste tot aan zijn eigen zege vanaf de achterkant van het veld in de Canadese Grand Prix. Buttons persoonlijke favorieten zijn:

De Italiaanse Grand Prix in 1971 – “Dit is de enige race die ik heb uitgekozen en in de top zes heb gezet waarbij ik nog niet geboren was, maar die ik later vele malen heb bekeken. Hier waren 5 jongens aan het strijden om te winnen. Ze reden heel dicht op elkaar en de auto’s van toen waren absoluut niet de veiligste, totaal anders dan de huidige Formule 1. Het is de closest finish in de geschiedenis van de F1, een fantastische race met een behoorlijk speciale line-up.”

De Europese Grand Prix in 1993 – “Dit was mijn allereerste F1-race die ik live heb gezien. Ik was 13 jaar oud en ging samen met mijn vader erheen. Het was een natte dag in Donington Park en Ayrton Senna startte op de vierde plaats. Bij de start viel hij terug naar de vijfde plaats maar maakte vervolgens een geweldige eerste ronde waarbij alle auto’s voor hem inhaalde, inclusief Alain Prost. Senna maakte minimale pitstops terwijl Prost de pit 5 keer bezocht. Dat Aryton Senna ‘professor’ Alain Prost te slim af was maakt die race erg bijzonder.”

De Grand Prix van Monaco in 2009 – “Monaco draait om kwalificatie en dit was hier mijn enige poleposition. De race ging volledig om precisie, de auto tot het uiterste drijven. Ik had een kleine lock-up in de Rascasse maar dat bleef mijn enige tijdverlies. Toen ik over de finish ging en hoorde dat ik P1 was gaf dat zo’n geweldig gevoel. Achter de vlag parkeerde ik op de verkeerde plaats waardoor ik de hele pit af moest rennen om de trofee van de prins in ontvangst te nemen.”

De Grand Prix van Brazilië in 2009 – “Dit is het moment waarop ik het wereldkampioenschap in Brazilië won, misschien wel de belangrijkste dag van mijn leven voordat ik kinderen kreeg. Het werd me niet makkelijk gemaakt, de zaterdag ervoor was een zware kwalificatierace waarbij ik de verkeerde banden koos en als 14e kwalificeerde. Gelukkig stond één van de titelkandidaten achter mij, Sebastian Vettel. Ik vocht door naar de 5e plaats en pakte vervolgens de titel met nog één race te gaan. Dat was het moment waar ik van droomde. De eerste persoon die ik daarna zag was mijn vader, hij was de reden waarom ik racete, dit was dus heel speciaal voor mij.”

De Canadese Grand Prix in 2011 – “Een van de langste, gekste races in de geschiedenis van de F1! Ik had een aanrijding met mijn teamgenoot Lewis Hamilton en daarna Fernando Alonso. Ik kreeg een drive-through-penalty, nam 6 pitstops en reed achteraan maar ik kwam erdoor en pakte de overwinning in de laatste ronde. Het was een race waarbij je de focus niet mocht verliezen, er was zoveel misgegaan maar toch was er nog steeds kans om de overwinning te behalen. Dus zelfs als je laatste bent, geef niet op.”

Het Wereldkampioenschap Endurance in 2015, WEC Silverstone – “Ik weet dat dit misschien een ongewone keuze lijkt maar het gaat hierbij om de strijd tussen de Porsche en de Audi. Ik denk dat dit duel de geschiedenis zal ingaan en daarnaast is het goed om terug te kijken naar de gevechten die je krijgt bij sportwagen racen en WEC.”

Om memorabele momenten uit de autosportgeschiedenis opnieuw te kunnen beleven lanceert Jenson een retro tijdschriftencollectie in samenwerking met magazine-app Readly en ’s werelds langstlopende autoracetitel Motor Sport, waarbij het hele jaar iconische uitgaven uit de afgelopen 100 jaar opnieuw worden gepubliceerd. Deze nieuwe serie ‘Readly Retros’ gaat terug tot het allereerste nummer van Motor Sport in 1924.

Button: “We gaan zo snel vooruit dat we in onze sport vaak momenten en lessen uit het verleden vergeten. Het autoracen is de afgelopen 100 jaar zo geëvolueerd dat het goed is om terug de tijd in te gaan naar de gebeurtenissen die de sport hebben gevormd tot wat het nu is.”

Volgens het industrie-analysebedrijf Nielsen Sports zal de F1 in 2022 een miljard fans hebben. Deze toenemende populariteit is ook terug te zien in de wereldwijde stijging van het lezerspubliek in de categorie auto’s & motors binnen Readly, met maar liefst 23 procent. Naast de autosport wenden lezers zich steeds vaker tot tijdschriften voor recensies en begeleiding voordat ze een nieuwe auto kopen.

Liefhebbers kunnen de Jenson Button retro capsulecollectie en 5000 andere titels nu 6 weken gratis lezen op Readly.