Filmtip: You’re Not You ‘Emotionele rollercoaster’

Niemand kon er dit jaar aan ontkomen. Als je niet onder een steen hebt gelegen heb je waarschijnlijk gezien dat heel je Facebook, Twitter en Instagram vol stond met foto’s en video’s waarin je vrienden de ‘Ice Bucket Challenge’ accepteerden om aandacht te vragen voor de spierziekte ALS. Het is allemaal niet voor niets geweest, de challenge is een wereldwijde rage geweest en heeft honderden miljoenen dollars opgeleverd.

 

In 2006 verscheen de Roman van Michelle Wildgen ‘You’re Not You’ over een jonge vrouw die kampt met ALS. Het boek bleek een bestseller en word de hemel in geprezen door de openhartigheid over dit moeilijke onderwerp. Actrice Hillary Swank werd ook door het verhaal gegrepen, en zette dit om in een verfilming van het boek én nam de hoofdrol op zich.

 

Glamourland

Foto: You’re Not You

 

In een bomvol Pathé Tuschinski ging de film in première. Gehuld in smoking onder het genot van een hapje en een drankje zijn wij van Glamourland goed gaan zitten voor deze emotionele film.

 

Het verhaal draait om de welgestelde pianiste Kate ( Hillary Swank ) die lijdt aan de ziekte ALS.  Omdat ze steeds meer beperkt wordt in haar dagelijkse doen en laten is ze gedwongen een verzorgster aan te nemen die haar hiermee kan helpen. Tijdens de sollicitatie blijkt al snel dat Bec ( Emmy Rossum ) totaal niet geschikt is om haar te kunnen helpen.  Ze is een losbandige studente, wannabe rocker en niet vies van een scharreltje. Toch ziet Kate iets in haar en besluit ze daarom Bec aan te nemen.

 

Glamourland You're Not You

Foto: You’re Not You

 

De twee totale tegenpolen groeien naar elkaar toe, en blijken veel met elkaar gemeen te hebben en leren veel van elkaar. Hoe verder de film loopt, hoe meer we te weten komen over de ziekte en hoofdrolspelers. Aan de ene kant zien we hoe slopend ALS is en hoe dit zich uit op je lichaam. Aan de andere kant zien we de zieke Kate leren meer te genieten van haar leven, en leert Bec meer energie te steken in een relatie waar ze echt iets aan heeft, namelijk die met Kate.

 

Glamourland

Foto: You’re Not You

 

Wij van Glamourland laten het einde in het midden maar hebben toch een paar keer een traantje weg moeten knipperen en de brok in ons keel weg gekucht, wetende dat er tijdens de première mensen in het publiek zaten met precies dezelfde ziekte.

 

Niet alle recensies waren even lovend maar toch zijn wij van Glamourland er van overtuigd dat deze drama ieder mens ontroerd. Daarbij maakt het verlangen naar iets dat voor de meesten van ons vanzelfsprekend is, Kate een personage waar iedereen even kennis mee moet maken.