Wij vlogen in: Must-visit! Koninklijk vermaak bij de FEI World Cup Dressage

Het was weer tijd voor een van de paradepaardjes onder de internationale events! Geen liefdadigheidsbal, geen horlogebeurs maar een heus luxury dressuurfestijn. Dit weekend vindt Jumping Amsterdam plaats in de RAI, waar menig bon vivant op af galoppeert. Met op zaterdag één van de hoogtepunten: de FEI World Cup™ Dressage Grand Prix, één van de laatste voorrondes met een topklasse aan internationale dressuurruiters voor de grote finale in Parijs. Wat je kan verwachten? Wij van Glamourland waren op uitnodiging van de Fédération Equestre Internationale (FEI) aanwezig bij de voorronde in Salzburg, en dat bleek een dravend succes!

 

FEI World Cup Dressage Salzburg 2017 Glamourland

Foto midden: FEI/Daniel Kaiser

 

Salzburg (Oostenrijk), de stad van Mozart en de Sound of Music, is voor even het beeldschone toneel van het luxury lifestyle paardensprookje. In de Arena vindt de tijdens Amadeus Horse Indoors Salzburg de FEI World Cup™ Dressage Grand Prix plaats en tevens de FEI World Cup™ Vaulting. Voor degene waarbij geen lampje gaat branden bij het woord ‘vaulting’, dit is in het Nederlands voltige, acrobatiek op een paard. Van salto’s tot piramides bouwen, een spectaculair circus herrijst voor je aangezicht.

 

 

De entréehal van de Salzburgarena staat vol met de mooiste bolides, luxe snuisterijen, geurige eetstands en leren laarzen. Na een stukje wandelen treffen we in de hoek achter de boutiques een ware hondenshow aan, niet alleen de paarden streven om een eretitel deze dag. Het is vermakelijk om te zien hoe een mix van de meest gevarieerde rassen vrolijk hun kunstjes vertonen.

 

Tijd voor het echte werk! We arriveren op het VIP-deck van de arena. We zitten direct aan de bak, de showpaarden suizen langs ons heen, gejuich klinkt uit de zaal. Maar wanneer het tijd is voor de FEI World Cup™ Dressage Grand Prix kun je een speld horen vallen. Het publiek zit zenuwachtig op het puntje van hun stoel te kijken hoe de ruiter en diens paard geconcentreerd hun kunstje doen. Aan beide kanten van de arena kijkt een jury met strenge blik toe. Wie komt het dichtst bij perfectie?

 

Amadeus Horse Indoors Salzburg 2017

Foto: FEI/Daniel Kaiser

 

Nederland doet het goed bij dressuur en is ook op deze grand prix vertegenwoordigd. Adelinde Cornelissen, één van de meest succesvolle dressuurruiters van Nederland die ook op de Olympische Spelen reed moet helaas last-minute afhaken omdat haar paard niet helemaal gezond was. Margo Timmermans deed wel mee en we spraken haar kort na de grand prix waarin ze haar persoonlijk record reed.

 

Hoe vond je de wedstrijd gaan?
Ik ben erg tevreden, ik moest al als tweede de baan in en dat is nooit erg gunstig zeggen wij altijd. Maar als je nog geen wereldbeker gereden hebt dan moet je vooraan starten. Ik was erg blij met mijn paard (Catch Me), hij deed erg goed zijn best.

 

Wat is voor jouw bijzonder aan deze wereldcup?
Het is de eerste keer dat ik hier ben. Vorig jaar ben ik in Gothenburg geweest en daar was mijn paard erg bang voor de World Cup letters op het hek. Vandaag keek hij er ook weer een keer naar dus dat moeten we nog wel gaan oefenen. Maar dit is een fantastische wedstrijd met die prachtige entourage er omheen en ik vind het gewoon ook echt leuk om hier te zijn, Oostenrijk is een prachtig land!

 

De springruiters gaan op stap, die komen aardig aangeschoten ’s ochtends om 5 uur hun hotel terug in en die zitten gewoon om 8 uur weer op het paard.

 

FEI World Cup Dressage Salzburg Glamourland

 

Wat is jouw succesformule?
Ik doe alles alleen. Ik heb geen personeel en geen trainer. Daar heb ik specifiek voor gekozen, ik kan het ook niet overlaten aan een ander, ik wil zeker weten dat alles gedaan is. Wel heb ik een hele goede relatie met mijn videocamera, haha! En als het niet is om aan te zien dan zet ik die gewoon uit en probeer ik het de volgende dag opnieuw. Door zelf het stalwerk te doen ken je je paard ook gewoon 300%. Als ik bijvoorbeeld in de stal kom dan weet ik of hij nog moet plassen of niet. Zo wel dan zet ik hem terug en laat ik hem even, dan plast hij en kunnen we vervolgens vrolijk gaan rijden haha!

 

Hoe lang ben je al aan het trainen?
Dit paard is nu 10 jaar oud en ik heb hem gekocht toen hij 3 maanden was. Mijn vorige paard heb ik ook gekocht toen hij een veulen was. Die heeft ook internationaal grand prix gelopen. Ik ben dus al 25 jaar aan het trainen.

 

FEI World Cup Dressage Salzburg Glamourland

Geen top 3 voor Margo bij de Grand Prix

 

Hoe zie jij dressuur ten opzichte van andere paardensporten?
Als ik nu hier naar het voltige zit te kijken dan denk ik ‘wauw!’. Ik ben blij dat ik kan blijven zitten. Wij moeten veel trainen maar wat die gasten doen… Ik denk dat de springruiters er ook veel voor moeten doen maar die wereld is wel anders. De dressuur en de springsport is erg verschillend. Springruiters kijken ook vaak een beetje naar ons van ‘daar heb je die dressuurmutsen’. Ik ben vroeger ook springruiter geweest en ben dus bekend met beide werelden. Bij de springruiters is het heel gezellig, gemoedelijk en feesten en dat is bij de dressuur veel minder. De springruiters gaan op stap, die komen aardig aangeschoten ’s ochtends om 5 uur hun hotel terug in en die zitten gewoon om 8 uur weer op het paard. Dat gebeurt bij de dressuur niet, dan rijden we geen rechte lijn meer, haha!

 

Ben je trots op Catch Me?
Verschrikkelijk! Hij is pas 10 jaar oud en loopt nu 1,5 jaar grand prix. Dat is natuurlijk heel jong en in zo’n entourage zijn dingen kunnen doen… dan denk ik bij mezelf dat is toch waanzinnig als een paard dat voor je doet?! Mijn vorige grand prix paard was heel bang. Die kon echt binnenkomen op de middenlijn en gewoon omdraaien van ‘ik ga naar huis’. Dus daar heb ik wel heel veel dingen mee meegemaakt. Deze is wel wat makkelijker maar het blijft natuurlijk een paard en een paard is een vluchtdier. Dus ik ben enorm trots!

 

Wat blijkt: Om een dergelijk event van de FEI bij te wonen hoef je niet in de paardenwereld te zitten of veel verstand te hebben van de paardensport. Wij hadden dit niet en vonden het adembenemend. De luxe, bourgondische lifestyle, de wedstrijdspanning met onvoorspelbare dieren, het aanmoedigen van je land en de magische omgeving zorgen voor een fantastische belevenis. De shows na de wedstrijden zorgen voor een onvergetelijke ervaring, alsof je midden in een circuspiste zit.

 

 

Ga je VIP dan zit je ook echt tussen de VIP’s en loop je menig royal tegen het lijf. Wist je bijvoorbeeld al dat van 1954 tot 2014 enkel leden van koninklijke huizen president zijn geweest van de FEI, met in 1954 als eerste onze eigen prins Bernhard? En dat menig prins(es) en sjeik zelf ook meedoet aan de wedstrijden? Met name bij showjumping zie je de nodige koninklijkheden over de obstakels springen. Zo zitten bijvoorbeeld Zara Philips (de kleindochter van de Engelse koningin Elizabeth) en zijne hoogheid Sjeik Hamdan (de kroonprins van Dubai) in de top. Waarna ze hun medaille wellicht hebben ontvangen van een andere royalty zoals voormalig FEI president HKH prinses Haya van Jordanië. Een koninklijke belevenis!

 

Alltech FEI World Equestrian Games™ 2014 - Normandy, France.

HKH prinses Haya van Jordanië geeft geëmotioneerd een speech tijdens de Alltech FEI World Equestrian Games – Foto: Leanjo de Koster/FEI

 

Wij van Glamourland zetten dit uitje vaker op de planning. Een fantastische reden voor een lang weekend Parijs, Barcelona of Salzburg, toch?! In december 2018 zullen de voorrondes van de FEI World Cup™ Dressage Grand Prix in Salzburg plaatsvinden. Kun je ook niet zo lang wachten? De FEI organiseert gelukkig vele internationale wedstrijden, binnen en buiten Europa. Van 11 tot 15 april vinden in Parijs de grote wereldfinales plaats van de FEI World Cup™ Dressage en de Longines FEI World Cup™ Jumping. Hier kun je terecht voor de kaarten. Zien we je daar?