FashionWeek Amsterdam: Spijkers & Spijkers nailed it!

Column van beautycoach Lucien Beijerinck

Afgelopen weekend was het weer zover! De nieuwe editie van Mercedes Benz Amsterdam Fashionweek op het Westergasterrein. Het gehele park werd omgebouwd tot het modewalhalla waarin Nederlands trots zijn of haar collectie mag tonen.

 

Mij als modeliefhebber kan je niet gelukkiger maken met het afstruinen van deze shows. Jezelf in je mooiste outfit naar binnen duwen in een drukke menigte vol met bekend Nederland, bloggers, vloggers, en tegenwoordig door de kaartverkoop ook hun bijbehorende volgers. Voor Glamourland mocht ik de show van Spijkers en Spijkers bezoeken en damn… Wat een show!!

 

Spijkers_Spijkers_Glamourland (1)

Foto’s catwalk: Team Peter Stigter

 

Whats new @ Spijkers en Spijkers?
Ik ben al vanaf hun begin in het jaar 2000 fan van dit mode-duo Truus en Riet Spijkers die tevens ook tweelingzusters zijn. Zij geven SISteract een totaal nieuwe dimensie. De show begon met hun nieuwe collectie Revolution die precies kenmerkte waar ze voor staan, namelijk de juiste balans in kleuren en vormen. De collectie SIS werd op aanstekelijke muziek getoond waardoor je al meteen zin kreeg om nooit meer naar huis te gaan.

 

Truus en Riet, ode aan de ouders om je tweeling zo te noemen, ondersteunen elkaar door ieder te laten uitblinken waar zij het beste in zijn. Truus bedenkt de kleuren en prints, die deze keer veel primaire kleuren bevatten en hun herkenbare grafische belijning. De tekst LOVE keerde meerdere malen terug als design in vele jurkjes en pakken. Riet daarentegen verwerkt deze stoffen in haar talent, de vormen van alle stukken bepalen. Die vorm was vrouwelijk en stijlvol met her en der een masterpiece die groot en vierkant was, bijvoorbeeld een oversized jacket.

 

De inspiratie voor deze collectie vond het duo in de beelden en verhalen over STUDIO 54, een grote nachtclub aan West 54th Street in Manhattan, New York. In de jaren 70 werden hier grote feesten georganiseerd waarbij veel artiesten en kunstenaars te gast waren. De eigenaren hielden een berucht toegangsbeleid en lieten vaak lange rijen voor de deur staan. De selectie aan de deur werd op basis van verschijning gemaakt waardoor op sommige avonden slechts een select aantal werd toegelaten.

 

Spijkers_Spijkers_Glamourland (2)

Foto’s: Team Peter Stigter / Spijkers & Spijkers

 

Spijkers-broek oftewel de jeans
Na 20 paraderende modellen in hetzelfde T-shirtje, wel allemaal met een andere letter, voorbij te zien komen  dacht ik bij mezelf… Zou het nu om de jeans gaan?? Spijkerbroeken die by the way perfect om de mooie billen van alle modellen zaten. En jawel, het was duidelijk, ik was getuige van hun nieuwe Jeans lijn! Elke denim heeft een herkenbaar signature embroidery op de backpockets en is voorzien van een eigen washing, pads of destressed details. De sweats zijn bedrukt en geborduurd met teksten zoals: SPIJKERS nail it”, SPIJKER hard’ of “SPIJKER goed”. 

 

SpijkersDenim werd onthuld met een perfecte choreografie. Toen alle modellen omdraaiden van hun line-up stond daar dan de uiteindelijke boodschap: Fit in and Stand out.

 

CATWALK FASHION SHOW FW17

Foto: Team Peter Stigter / Spijkers en Spijkers

 

Wie de schoen past… trekt hem uit!
Voor één model was de tekst “Fit in and stand out” iets te letterlijk genomen. Haar poezelige voetjes hadden ze in een 3 maten te kleine schoen proberen te fitten waar ze vervolgens de gehele show op moest lopen. Arm kind! Strompelend gearriveerd bij de laatste 10 meter van de catwalk werd ze door een man uit het publiek opgetild om van schoenen te mogen wisselen. Natuurlijk gevolgd door een daverend applaus.

 

Whats the dillih?
Opvallende verschijning Timor Steffens zag ik al de gehele show tegenover me zitten. Een uitzicht waar ik helemaal geen moeite mee had maar hij was daar met een reden. Ineens verschenen vanuit alle hoeken dansers en hostesses die een preview gaven van Dillih – The Biggest Mansion Party dat hij op 4 maart in RAI Amsterdam organiseert. Tutti publiek ontving hiervoor een toegangskaart in diens goodiebag.

 

Dit spetterende dansspektakel van de ritmische Timor vloeide over in een pop-up mansion afterparty. Dansend en sjansend ging de modewereld uit zijn dak tot in de late uurtjes. Timor: “Dans en mode gaan feilloos samen, beiden zijn een hele primaire vorm van expressie en vormen tevens de basis voor de vibe op de dansvloer van elk goed feestje.

 

 

#Whatsyourstyle
Spijkers met koppen slaan, gespierde spijkers of spijkers op laag water zoeken… Voor mij is Spijkers en Spijkers een toonaangevend merk dat niet alleen fashion naar een hoger level tilt maar ook jonge meiden het geloof geeft dat ze zichzelf mogen zijn. En dat is wat fashion kan bieden, wie ben je en hoe wil je dat de wereld je ziet? Fashion is van ons allemaal dus make it your own!