Fashiontech Designer Anouk Wipprecht: It’s Playtimeee

Glamourland dook in de Fashiontech wereld van Anouk Wipprecht, een designer die mode en technologie samenbrengt in unieke creaties. Vanaf het begin van haar studie in 2000 is ze bezig geweest met technologie, via technisch ontwerpen op de MTS tot Interaction Design aan de HKU en de universiteit van Malmö. Voor de in Purmerend geboren Anouk werd Nederland dan ook al snel te klein. Zij spreidde haar vleugels en vertrok  richting Azië en de VS. Ze maakte onder meer een creatie voor Fergie van de Black Eyed Peas, die gedragen werd op de Super Bowl in 2011, en een jurk voor de Eurovisie Songfestival kandidaat uit Azerbeidzjan in 2012. Op dit moment werkt Anouk vanuit Wenen. Ze is daar in 2012 curator geweest voor de tentoonstelling Technosensual en geeft over de hele wereld lezingen over haar werk.

 

Waar andere designers stoppen, gaat Wipprecht verder. In haar werk gebruikt ze veel materialen die beweging creëren. Nitinol bijvoorbeeld is een geheugenmetaal dat onder verschillende temperaturen andere vormen aanneemt. Elektronische folie, een materiaalsoort die ze ook regelmatig gebruikt, wordt transparanter op het moment dat de lichaamstemperatuur verandert. De ene keer vormt een concept of verhaal in haar hoofd de basis voor haar ideeën en de andere keer en bepaalde technologie.

 

Het LED-jasje van Martin Morero in de de film Gooische Vrouwen verbleekt dan ook bij haar creaties. Ze zou een vrouwelijke James Bond kunnen voorzien van alle mogelijke technologische gadgets die je je maar kunt voorstellen. James wierp rookgordijnen op vanuit zijn auto. Anouk geeft Jane haar Smokedress waarmee ze de vijand kan afschudden. Shaken not stirred is passé; Jane Bond draagt een cocktailjurk waarmee ze haar eigen cocktails kan maken. Mocht een schurk haar slaapkamer binnendringen dan zorgt haar jurk van elektronisch folie, de DareDroid2.0, dat haar lichaam weer keurig bedekt wordt.

 

Haar nieuwste creatie heet Playtimeee en wordt als prototype geshowd op de computertechnologiebeurs Embedded World in Neurenberg welke 26 februari van start is gegaan. Deze roze jurk oogt als een ruimteschip vol roze elektronica. We vinden er onder meer een elektronische hartslag en afneembare spelconsoles in de vorm van vleugels in terug. Wipprecht is hét bewijs dat High Tech niet alleen het domein is van nerds maar dat het ook heel sierlijk en sexy kan zijn. Wij van Glamourland vinden het een bijzondere collectie!