Fashion Week Talent Lab

Vrijdag 25 januari was Glamourland present bij de show van Michelangelo Winklaar en David Paulus tijdens het Fashion Week Talent Lab in het Transformatorhuis. Deze twee voornamen zijn al eeuwen met elkaar verbonden in de kunst, dus dat moest wel een succes worden!

 

De opening was voor Michelangelo, de 29-jarige Haagse modeontwerper pakte uit met zijn bekende bravoure. Hij flirt met het Victoriaanse tijdperk en laat de de verleidelijkheid van de vrouw naar voren komen. Veel groentinten in zijn werk, veel zorg voor versieringen met pailletten, kralen en stenen. Hij combineert prachtige ruwere materialen zoals leer en schuurwol met fijne kant en borduursels.

Foto: Peter Stigter

Naast invloeden uit de Victoriaanse tijd, zoals daar zijn de korsetten en baleinen, gebruikte hij ook versieringen in de stijl van de Art Deco periode van de jaren 30. De combinatie zwart-goud, die we in het modebeeld van het moment veel zien, komt ook terug bij Winklaar. Veel van de voornamelijk donkere modellen droegen een masker voor hun mond in de vorm van een roos, dat deed denken aan de sfeer in de films van Tim Burton. De draagbare mode van Michelangelo, zullen we de komende tijd zeker op menig rode loper kunnen aanschouwen.

Foto: Peter Stigter

De tevens in Curaçao geboren, en thans in Doetinchem wonende David Paulus heeft zich voor zijn show laten inspireren door het Russische ballet, de Notenkraker. Zijn show startte dan ook met een balletdanseres. Wij hadden liever net iets minder ballet en iets meer van zijn werk willen zien, want dat was zeker de moeite waard.

Foto: Peter Stigter

Zwart en rood overheerste in zijn show, door ons geassocieerd met Japan en af en toe met de jasjes die Michael Jackson in de jaren 80 droeg. Verder maakte David voor deze collectie veel gebruik van de stoffen taft, chiffon en (kunst)leer. Driehoekige schouderpartijen met rood-zwarte blokken en strepen onderstrepen zijn minimalistische stijl. Veel van zijn modellen droegen enorme uitvergrote documentatiemappen in afwijkende kleuren die zo nu en dan het beeld blokkeerden.

Foto: Peter Stigter

Prachtig om het verschil tussen het werk van de twee ontwerpers te zien, de bravoure van Winklaar en het symmetrische van Paulus. Twee namen waar we nog zeker van gaan horen!