Etiquette: Zo drink je dus whisky

Zo is het maar net vrinden, wie neemt nou niét graag een slok van één van de aangenaamste consumpties ooit; stoer, robuust soms zacht en rond: we hebben het natuurlijk over whisk(e)y! Je weet wel: dat ultieme sophisticated drankje, geliefd door de meeste heren en steeds meer vrouwelijk schoon. Mede dankzij populaire tv-shows als Mad Men is het drankje nu populairder dan ooit. Tegenwoordig is het dan ook vrijwel onmogelijk om whisky te bestellen zonder versteld te staan van alle varianten die aangeboden worden.

 

Glamourland-Mad-men

Foto: Mad Men

 

Toch moeten we één ding vermelden: het drinken van deze klassiekers gaat niet altijd over 4 rozen en brengt een net zo’n traditionele vraag met zich mee: hoé drink je het in godsnaam? Is er sprake van een bepaalde etiquette? Moet je nou wel of geen ijs of water toevoegen? Mocht je jezelf dit al tijden afvragen lees dan vooral verder: al je brandende vragen zijn binnen enkele seconden voltooid verleden tijd!

 

Glamourland-Whisky

Foto: Johnnie Walker

 

Om maar met eerlijkheid te beginnen: er zijn meerdere manieren om het goedje te nuttigen. Vele drinken het graag puur; andere liefhebbers drinken het bij voorkeur met ijs of andere toevoegingen. Uiteindelijk is het het állerbelangrijkste om de whisky langzaam te drinken, ongeacht de manier waarop je hem consumeert. Waarom? Je zult op deze manier de smaak extra waarderen (en tevens minder snel schaars gekleed dansend op de bar belanden, schreeuwend naar méér). Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste van dit verhaal.

 

Glamourland-Whisky

Foto: Tumblr

 

En nou opletten, daar gaan we, stap 1 is niet denderend lastig (althans voor de meesten): ga naar een bar en bestel een glas whisky. Vraag naar hun aanbevelingen en kies vooral een whisky van juiste kwaliteit. Geloof ons, je zult alleen maar spijt hebben, met name de volgende ochtend, als je de goedkope variant verkiest. Het bevredigen van je smaakpapillen, dat is wat je gaat doen. Bovendien is het leven te kort om slechte drank te nuttigen.

 

Glamourland-Whisky-bar

Foto: Goodmeetings

 

Ga je voor 40% whisky?  Drink hem dan puur. Experimenteer vooral, en kijk of het bij je smaak en karakter past. Als het niet bevalt, zou je het goedje op een andere manier kunnen drinken waarna je stapje voor stapje verder kunt gaan om hem vervolgens uiteindelijk als een pro puur naar binnen te kunnen slaan.

 

Glamourland-Glenfiddich

Foto: Glenfiddich

 

Is de 40% nog iets te veel van het goede, kleintje? Probeer dan whisky verwerkt in een cocktail te drinken. Kies niet voor één die de smaak van de whisky volledig wegvaagt, anders zul je er nóóit aan wennen. Uit betrouwbare bronnen van een fijnproever, toevallig werkzaam op onze redactie, hebben we het volgende recept ontvangen.

Men neme:
– 2 maten whisky (niet te verwarren met 2 vrinden);
– een scheutje citroensap;
– ietwat suiker;
– een paar blokjes ijs;
– en soda

 

Ben je hier aan gewend? Probeer dan een Manhatten, of een cocktail met een zwaardere dosis. Wat je ook kunt doen: voeg wat water toe. Dit zal de smaak van de whisky behouden, maar de sterkte wel verminderen. Kies het liefste een variant die niet tot amper verdund is voordat hij gebotteld is: dit zorgt voor een smaak die meer uitgesproken is. Water kan enerzijds die sterke touch van de alcohol afhalen, terwijl de smaak juist versterkt kan worden wanneer de whisky koud wordt gedronken.

 

Glamourland

Foto: Tumblr

 

Je kunt ook kiezen voor een zogeheten ‘Whisky on the rocks’, ofwel: véél ijs, minder whisky! Hiervoor vul je een glas met veel ijsklontjes, en giet je de whisky (of als je al een paar glazen op hebt, dan laat je het doen) er over heen. Dit is voornamelijk aan te raden wanneer je het direct wil drinken.

 

Glamourland-Whisky

Foto: Dewars

 

Wanneer je jezelf dan ein-de-lijk tot de orde van de ervaren whiskydrinker geridderd hebt, is de tijd gekomen om de vloeistof puur te drinken. Jawel! Oefening baart kunst, en aldoende leert men. Gewoon doorzetten kornuit, maar drink het vooral rustig en waardeer al die smaken waar de liefhebbers zo lyrisch over zijn. Ruik, nip, chambreer en geniet: dit zijn uiteindelijk de állerbelangrijkste stappen tot het waarderen van dit brouwsel. Een fijne ambiance in een Michelin bekroond restaurant of een hotelbar in goed gezelschap zijn evenmin onmisbaar voor deze leerschool. Zoals wij altijd zeggen ”geniet met maten!”.