Etiquette: Alles wat je moet weten over de Black Tie

Jawel! De meesten onder ons weten dat wij van Glamourland wel eens een feestje hebben. Zo zijn we regelmatig te vinden op een gala soirée. In veel invitaties die verstuurd worden staat een dresscode vermeldt. En ach, laten we ons eens gedragen. Vandaag hebben we het dan ook over: de ‘Black Tie’.

 

Glamourland Black Tie

Foto: Conleys

 

Als je er zo eens tegen aan kijkt in de spiegel zou je niet verwachten dat de geschiedenis er aan alle kanten vanaf druipt. Wij van Glamourland deden wat research en gaan je helemaal uitleggen waar het begon, en hoe je écht in Black Tie op de rode loper kunt verschijnen.

 

Een Black Tie kent een heleboel synoniemen. Zo word het in ’posh’ Engeland meestal dinner of smoking jacket genoemd. Pas wel op, wanneer je het in de VS over een dinner jacket hebt schuift je Amerikaanse gesprekspartner wellicht direct aan tafel maar hebben ze geen idee wat je bedoelt, hier noemen ze het een Tuxedo of Tux. Als je helemaal geen flauw idee meer hebt hoe je het waar moet noemen kun je altijd Black Tie zeggen, dit is een internationale benaming die als het goed is iedereen begrijpt.

 

Glamourland Black Tie men

Foto: Themanhasstyle

 

Omdat het nog niet ingewikkeld genoeg is, gooien we er nog een schepje boven op. We gaan terug naar het jaar 1886. Het verhaal gaat dat een destijds jonge Griswold Lorrillard, zoon van sigaarmagnaat en tabakboer Pierre Lorrilard de grote man is achter het jasje. Tijdens het dansen en uitgaan in de sjieke Tuxedo club raakte de jonge socialite zo geïrriteerd door de zwaluwstaart aan zijn jasje, dat hij besloot deze te verwijderen en te laten vermaken.

 

Als we de boeken er op naslaan blijkt dit echter een klein beetje in het straatje van de rijkeluis zoon te zijn geschreven. Het zou een ander lid van de club zijn geweest die het voor het eerst zag in Engeland bij de prins van Wales, dit kopieerde en een trend zette. Tegenwoordig kijken we niet op van een beetje meer huid, destijds was het dragen van een jas zonder zwaluwstaart erg opvallend. De staartloze jasjes bleven niet onopgemerkt. Toen een aantal heren van de club werden gespot op een vrijgezellenfeest in zo’n baanbrekend jasje ging het vuurtje snel.

 

 “Oh, that is what they wear for dinner up at Tuxedo.”

 

Sinds die dag gaat de naam Tuxedo dus gepaard met deze formele avondkleding.

 

Glamourland Black Tie geschiedenis

Foto: Tumblr

 

Wanneer de Tuxedo een smoking is geworden, is tot nog toe onbekend. Nu denk je wellicht aan ‘wat elke man aanheeft op een internationale rode loper’. Ooit was de smoking een informeel jasje van velours. De heren droegen dit jasje uitsluitend na een sjiek diner als ze even gingen uitbuiken in de rookkamer. Speciaal voor deze gelegenheid werd dit jasje aangetrokken om te voorkomen dat de lucht van de rook in de kleding zou trekken.

 

Vandaag de dag dragen we een smoking naar een formele avond uit, bijvoorbeeld een bruiloft of gala. De smoking is zwart of donkerblauw en is vaak gemaakt van een stevige wolsoort. Meestal denkt iedere man er hetzelfde over: ‘Wat moet ik er mee, ik trek het misschien 1 keer aan’. Toch zul je het waarschijnlijk vaker dragen dan je verwacht, een stevige en goede stof is daarom erg belangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat het als een viltje om je brede schouders hangt. De smoking bestaat uiteraard uit een jas en een broek. Mocht je een smoking aanschaffen, denk dan goed na over een opdruk. Hoe meer prints, hoe minder makkelijk draagbaar. Wij van Glamourland vertellen je hoe je écht chique op een feest verschijnt met een dresscode. Pak pen, papier óf je printer en schrijf mee.

 

Glamourland black tie

Foto: Vifash

 

De jas
Het jasje is er één zonder zijsplitten, met gepaspelleerde zakken. Dit betekend in Jip-en-Janneke taal dat je zakken hebt, maar deze er voor de sier zitten en gewoon zijn dicht genaaid. Bij een zogenoemde ‘single breasted’ versie is er maar 1 knoop. Er zijn varianten met 2 knopen maar dit heeft meer te maken met mode en eventueel draaggemak.  De kraag loopt in een punt af en is afgezet met satijn. Let op! Ga jij je eerste smoking kopen? Er zijn varianten met een sjaalkraag, echter bestaat dan de kans dat je in het casino aangezien word voor croupier, of dat iemand spontaan een glas champagne bij je besteld. Deze varianten zijn uitsluitend voor obers, croupiers en orkestleden

 

Glamourland tuxedo

Foto: Primer

 

De broek
Zorg dat je een tijdje op gewicht blijft en niet uit je voegen groeit. Een pantalon draag je namelijk zonder riem. Op de gehele zijkant van de broek loopt over de naad een satijnen bies, deze noem je een galon.

 

Glamourland Black Tie

Foto: Assests7

 

Het overhemd
Als je het aanpakt dan doe je het goed. Je koopt geen overhemd bij de prijsmepper die nog geel uitgeslagen is van het stijfsel. Je haalt een overhemd van katoen met een blinde sluiting. Je kunt dus niet zien waar de knopen zitten. Ook zorg je voor dubbele manchetten. Stop er niet van die dikke blingers in, maar kies voor een mooie en smaakvolle manchetknoop. Trouwens, let op! Een vrouw draagt een blouse en een man draagt een overhemd.

 

Glamourland Smokinghemden

Foto’s: Hugo Boss

 

De das
Je mag bij je smoking gewoon een smalle zwarte das dragen. Het is wel een beetje simpeltjes vergeleken met een vlinderdas. Het heet dan wel ‘Black Tie’ maar wees vooral niet bang om een ‘strik’ te dragen. Let op! Een zelfstrikker is een pré.

 

Glamourland strikken

Foto: VK

 

Het schoeisel
Laten we gelijk in de bijzondere termen blijven. Onder een smoking draagt de man een pump. Nee heren, geen zorgen we hebben het niet over heels. Pump is de chique benaming voor een mooie schoen van lakleder met een bies of strik. Het maakt op zich niet veel uit, zorg dat de kleur past bij de avond en wat je draagt, iedere lakschoen volstaat. Mocht een mooie naaldhak je beter passen, houden wij van Glamourland je zeker niet tegen.

 

Glamourland lakschoenen

Foto: Louboutin

 

De belangrijkste regel op ieder feest waar een dresscode is luidt: ‘houd je aan de etiquette’. Je wilt geen ruzie met je gastheer of gastvrouw en je staat zeker weer op de gastenlijst voor het volgende feest als je kleding onberispelijk is en je niet opvalt in vergelijking met de organisator. Vergelijk het met een vrouw die in een bruidsjurk op een bruiloft komt, niets geks aan tenzij je de buurvrouw van de echte bruid bent. Betreft de dresscode een andere dan Black Tie kun je hier lezen hoe je probleemloos een passende outfit vindt.