Erieke Kuitert ontmoet: Prinses Haya van Jordanië

Glamourland Magazine’s hoofdredactrice Erieke Kuitert heeft op uitnodiging van de Fédération Equestre Internationale (FEI) drie dagen in Normandië mogen verblijven voor de wereldberoemde Alltech FEI World Equestrian Games 2014. Hier had zij een exclusief één op één interview met prinses Haya Bint Al Hussein van Jordanië. Na diverse screenings heeft zij naast CNN en FEI-TV de mogelijkheid gehad om enige tijd samen met de prinses te zijn. Dit interview vond plaats tijdens een ceremoniefeest dat werd georganiseerd door de heer Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse zaken. Hare Koninklijke Hoogheid prinses Haya werd tijdens deze feestelijke gelegenheid door de minister benoemd tot officier in de Nationale Orde van het Legioen van Eer, de hoogste Franse onderscheiding.

 

Van harte gefeliciteerd met uw benoeming tot officier in de Nationale Orde van het Legioen van Eer! Wat betekent het voor u om deze onderscheiding, de hoogste in Frankrijk, in ontvangst te mogen nemen?

Het is een heel grote eer voor me, ik heb het gevoel dat ik dit niet verdien. Ik neem hem in ontvangst namens alle personen die in mijn leven en in onze sport geholpen hebben om dit alles mogelijk te maken. Het is een grote eer om deze onderscheiding te mogen ontvangen, maar het is een minstens zo grote eer om te mogen werken met zo veel prachtige mensen die dit op alle denkbare manieren meer verdienen dan ik.

 

“Ik denk dat deze paardensport de enige sport is waar mannen, vrouwen gelijkwaardig tegen elkaar kunnen strijden”

 

Glamourland prinses Haya onderscheiding

Foto: Tertius Xavier van Oosthuyzen / Reflexx Reportages

 

U hebt vaker gezegd dat sport vrouwen sterker maakt, hoe zie u dit precies?

Ik denk dat deze paardensport de enige sport is waar mannen en vrouwen, met en zonder beperking, gelijkwaardig tegen elkaar kunnen strijden. De reden is simpel: paarden maken ons allen gelijk. Ik vind dat een vrouw het hierin net zo goed kan doen als een man en minstens zo kan stralen.

 

“In principe was het enige obstakel mijn eigen gebrek aan talent”

 

Dit jaar deed Zara Philips ook mee aan de wedstrijden. Is er een speciale band tussen koninklijke families en paardrijden?

De relatie tussen mensen en paarden is zo oud als de tijd en is op veel verschillende manieren door de jaren heen steeds opnieuw uitgevonden. Het is een heel pure relatie die nooit zal stoppen. Ik denk dat onze sport de laatste reïncarnatie is van deze relatie, en dat paardrijden altijd de link zal blijven tussen de natuur van de mens en hun verleden. Ik denk niet dat er een speciale link is tussen koninklijke families en paarden. Paarden bieden al eeuwenlang vele mensen plezier. Maar ik heb het enorme geluk gehad dat er in onze paardensportfamilie tegenstanders zijn van uiteenlopende afkomst, inclusief leden van koninklijke families, die het ook nog eens erg goed doen, haha!

 

Glamourland  prinses Haya

Foto: Tertius Xavier van Oosthuyzen / Reflexx Reportages

 

Waren er geen obstakels voor u als prinses om aan wedstrijden deel te nemen?

In principe was het enige obstakel mijn eigen gebrek aan talent. Ik vind dat er nooit een excuus is om je titel als een belemmering te gebruiken. Dat is ook waarom ik zo van sport houd: jouw titel is slechts een feit, het gaat erom wat je doet. Als er dus sprake was van een obstakel, dan kwam het puur doordat ik nog harder en beter had moeten trainen. Als ik alles opnieuw zou kunnen doen, zou ik een aantal dingen ook wel anders hebben gedaan, zoals beter luisteren naar mijn trainers. Eigenlijk dus de normale dingen die een sporter zou doen, mijn titel zat mij niet in de weg.

 

U bent moeder en echtgenote, en bovendien heeft u het druk met officiële taken en vrijwilligerswerk. Heeft u nog wel tijd om te rijden, en zo ja met wie?

Ik máák tijd om te rijden, omdat het mij gelukkig maakt en ook echt deel uitmaakt van mezelf. Ik doe het wanneer ik kan, er zit geen regelmaat in. Wel train ik veel met Richard Davison in Engeland, ik heb mijn paarden in Newmarket staan. Daarnaast heb ik het geluk om close te kunnen samenwerken met veel ex-collega showjumpers. Wanneer ik een probleem heb, bel ik ze en helpen ze mij met het trainen.

 

Rijden uw dochter en zoon ook al?
Mijn dochter (Al Jalila, 6 jaar, red.) rijdt op haar pony’s en mijn zoon (Zayed, red.) is twee jaar, hij geeft de voorkeur aan het rijden op zijn tractor om de vloer van de arena weer netjes te krijgen, haha!

 

Erieke Kuitert interviewt prinses Haya van Jordanië

Foto: Tertius Xavier van Oosthuyzen / Reflexx Reportages

 

 

U bent president van de Fédération Equestre Internationale. Wat zijn de grootste uitdagingen waar u momenteel voor staat?

De uitdagingen waarmee de FEI wordt geconfronteerd, zijn dezelfde als voor elke andere sportfederatie. Wij doen het goed op het gebied van bestuur, transparantie en de commerciële portefeuille. Ontwikkelingswijs staan we boven veel van onze collega’s die kleinere verenigingen hebben, terwijl we wel heel snel en flexibel zijn. De besluitvormingsprocedures zijn krachtig en snel. Maar net als alle anderen worden ook wij geconfronteerd met de wereldwijde recessie. We moeten extra hard vechten om relevant te zijn, om nieuwe fans te werven, om hoge kijkcijfers en digitale bezoekers te trekken zodat we het beter doen dan andere internationale federaties en zodat we in het olympisch programma kunnen blijven. Met het oog op deze aspecten vechten we net zo hard als de rest. Internationale federaties staan momenteel voor vele uitdagingen, maar die van ons zijn niet zwaarder dan die van anderen.

 

“Ik worstel net als iedereen”

 

U hebt al zo ontzettend veel bereikt. Kunt u ons advies geven over hoe wij ook onze dromen waar kunnen maken?

Ik denk niet dat ik zo geschikt ben voor het geven van advies. Toen ik thuis wegging om hiernaartoe te komen voelde ik me zoals elke andere moeder. Ik vroeg me af of ik mijn werk voldoende had voorbereid en ik was bezorgd omdat ik mijn kinderen moest achterlaten. Ik was ook bang iets vergeten te zijn bij het inpakken. Ik zou zo graag willen overkomen alsof ik alles perfect doe, maar ik ben heel blij om ook maar een mens te zijn. Ik worstel net als iedereen.

 

Alltech FEI World Equestrian Games™ 2014 - Normandy, France.

Prinses Haya sluit geëmotioneerd de Wereldruiterspelen 2014 te Normandië af – Foto: Leanjo de Koster/FEI

 

Hoe is uw band met de Nederlandse koninklijke familie?

Mijn vader, koning Hussein, had een goede band met de Nederlandse koninklijke familie. Toen ik opgroeide, had ik al het voorrecht om jullie koninklijke familie te ontmoeten. Ik heb ontzettend veel respect voor ze. Ik vind Nederland een prachtig land met een geweldige koninklijke familie. Het was een eer om met ze op te groeien in mijn jeugd.

 

Wat was het een bijzondere ontmoeting met deze prachtige (zowel vanbinnen als vanbuiten) prinses. Het interview is deze maand ook te lezen in het koninklijke tijdschrift Vorsten (nr. 12 2014). Meer over de Wereldruiterspelen 2014 is hier te lezen in Glamourland Magazine en daarnaast is het evenement ook te vinden in onze rubriek Society in de winter 2014 editie van het tijdschrift GOOISCH.