Eau la la, lekker geurig!

Eau de parfum en eau de toilette, producten waar een Glamourlander niet zonder kan. De grote vraag blijft: wat is het verschil tussen deze twee geurtjes? En hoe kies je nu het beste jouw nieuwe geur tussen tal van blinkende flesjes? Glamourland vertelt je er alles over, dus zet je neus op scherp!

 

85b85b0bf14668011c5c6b3a2c1e78d3
Foto: Tumblr


Het verschil
Ten eerste heb je parfum in de duurste vorm, deze bevat twintig tot veertig procent geurconcentraat. Een eau de parfum bevat maar zeven tot veertien procent geurconcentraat, dus hierdoor is een eau de parfum ook vluchtiger van geur. Doordat de basisnoten (geuren die het langst blijven hangen) van het geurconcentraat bij een eau de parfum nog heel aanwezig zijn, blijft de geur ook langer hangen. Een eau de toilette bevat maar drie tot tien procent geurconcentraat. Hierbij zijn niet de basisnoten, maar de topnoten en hartnoten dan weer belangrijk.  Topnoten zijn de geuren die je het eerst ruikt na het opbrengen en hartnoten zijn geuren die opkomen nadat de topnoten zijn verdwenen. Wanneer je eau de toilette dus opent is de geur erg explosief, maar deze is dus ook sneller weer verdwenen dan bij een eau de parfum.

 

De juiste parfum kiezen
– Stel jezelf de vraag welke geuren je graag ruikt. Hou je van fris of bloemig, of juist van een notengeur?
– Voordat je parfum gaat testen in een parfumerie, raden we je aan om geen parfum te dragen. Dit voorkomt dat je teveel geuren door elkaar ruikt. Het reukvermogen kan sowieso alleen maar twee tot drie geuren op zich nemen. Het wordt dus afgeraden om meer dan drie geuren te testen.
– Test een parfum op je huid, bij voorkeur aan de binnenkant van je polsen of rugzijde van je hand. De basisgeur ruik je pas na ongeveer een kwartier. Dus winkel gerust verder voordat je een beslissing maakt.
– Je reukvermogen is aan het einde van de dag op z’n best, dit is dan ook het perfecte tijdstip om een parfum aan te schaffen.

 

57bfd7f1f51224e080075dbcf56e8dcf

Foto: Pinterest.com

 

Zo blijft je parfum langer zitten
Breng parfum aan op de zogenaamde ‘hartslagpunten’. Dit zijn punten op het lichaam waar je het liefst gekust wordt; in de hals, in de holte van je knieën en ellebogen, achter de oren, op de binnenkant van je polsen en tussen de borsten. Deze hartslagpunten warmen op naarmate de dag vordert en zo komt de parfum dus geleidelijk vrij.

 

Overige tips
– Wrijf niet over de parfum. Wanneer je dit wel doet worden de geurmoleculen beschadigd.
– Bewaar parfum op een droge en koele plek. Wanneer de parfum donker begint te kleuren dan is het tijd voor een nieuw exemplaar.
– Breng na het douchen of een bad parfum op, de poriën staan dan open waardoor de parfum goed wordt opgenomen.
– Wanneer je na een kwartiertje niets meer van je parfum ruikt, betekent het niet dat de geur ook verdwenen is. Je hersenen raken gewend aan de geur en filteren het weg. De mensen in jouw omgeving ruiken de geur nog wel hoor, dus pas op met jezelf enthousiast te parfumeren.

 

Eau la la, nu je alles weet over parfum en eau de toilette wordt het rennen geblazen naar de parfumerie voor jouw favoriet. Wij van Glamourland juichen je alvast toe!