Dit worden de dranktrends! Ga jij alcoholvrij?

We gaan een periode tegemoet, die sterk doet denken aan de tijd van de Drooglegging. Dat is de voorspelling van trendforecasters in het HBMEO Dranktrendrapport 2018/19, die vandaag is verschenen. Hierin staan de belangrijkste, internationale dranktrends op het gebied van cocktails, wijn en softdrinks voor komend jaar. Wij van Glamourland hebben ze voor jullie aandachtig bestudeerd, *hik*!

 

Glamourland drank trends

 

Het nieuwe roken
Net als honderd jaar geleden, ligt het gebruik van alcohol opnieuw onder vuur. Gezondheid wordt steeds belangrijker en dat zorgt ervoor dat mensen veel bewuster gaan eten en drinken. Trendforecaster Vincent van Dijk: ‘Tegenwoordig vinden mensen het vaak stoerder om te zeggen dat ze een week niet hebben gedronken, dan dat ze een kater hebben. Vol trots verkondigen ze, dat ze een week of een maand lang geen alcohol hebben gehad. Sociale media spelen hierbij een belangrijke rol. Het wakkert de discussie over de schadelijke effecten op onze gezondheid, maar ook op onze maatschappij, flink aan. Alcohol wordt komende jaren steeds meer gezien als ‘het nieuwe roken’. Langzaam ontstaat een zelfde soort klimaat als in de jaren ’20 van de vorige eeuw.’

 

Glamourland drank trends 2

 

Pro-alcohol
Ook nu zal er een contrabeweging ontstaan. Naast alle kritische geluiden over de negatieve impact van spirits, ontstaat ook een pro-alcohol-beweging. Er is een grote groep consumenten die juist de spirits viert, zich uitspreekt vóór het drinken van alcohol en drinken juist ziet als een lifestyle.  A la votre! Hierbij geldt wel: kwaliteit gaat boven kwantiteit.

 

Glamourland drank trends 3

 

Cocktails-to-go
Cocktails en longdrinks maken een grote opmars. We willen overal kwalitatieve cocktails kunnen bestellen, zelfs to-go. Bartenders zijn de nieuwe chefs geworden en de Nederlandse cocktail-scene groeit dan ook gestaag. Dé cocktail van 2018 lijkt de Milano-Torino te worden, maar ook duurzame of circulaire cocktails worden belangrijk. Daarnaast geven we steeds meer geld uit aan duurdere wijnen, premium en duurzame dranken.

 

Glamourland

 

Glocal
Jawel! Er zijn nog meer ontwikkelingen op drankgebied. We zien vaker groenten in ons glas, ter vervanging van fruit. Manzanilla, de dame onder de sherry, zorgt voor hernieuwde belangstelling voor deze versterkte wijn. En eindelijk kunnen liefhebbers weer zonder schaamte een glas chardonnay bestellen, want deze wijn maakt een grote comeback. We leven in een periode van internationalisering en dat zien we ook terug in ons glas. Van Afrikaanse dranken tot cocktails met een Asian twist. Local wordt glocal: lokale helden reizen tegenwoordig de hele wereld over. En we willen verrast worden met nieuwe flesformaten, wijn uit onbekende regio’s en niche-wijnen.

 

Glamourland drank trends

Foto: Nexus 5

 

On demand softdrinks
Hoe dan ook wordt dé grote dranktrend van 2018 toch echt NOLO-alcohol: no of low alcohol. Er komen zelfs een alcoholvrije gin-tonic en een alcoholvrije spirit op de markt. Daarnaast zien we steeds meer boutique softdrinks en andere premium mixers. Bijvoorbeeld met pittige smaken, gericht op volwassenen. Een alcoholvrije cocktail bestellen hoef je niet meer stiekem in een donker hoekje te doen, want deze krijgen een belangrijke plek op de barkaart. Ook on demand samengestelde softdrinks worden een grote trend: op basis van jouw persoonlijke voorkeuren wordt ter plekke een softdrink bereid. Denk jij dat al deze voorspellingen uitkomen? Wij van Glamourland zijn benieuwd en trekken op dit spannende nieuws alvast een flesje bubbels open. Wellicht alvast on trend een stukje groente in onze champagne laten drijven? Santé!

 

Bron: HBMEO