Documentaire over fashion icoon

Fotoshoots op IJsland, stylingadvies geven aan Jacqueline Kennedy, het populair maken van de bikini; het is een kleine greep uit de dingen die Diana Vreeland (1903-1989) heeft bereikt in haar leven. Diana Vreeland oftewel ”The Empress of Fashion” was hoofdredactrice van bekende bladen Harper’s  Bazaar en de Amerikaanse Vogue.  Ze werd bekend door haar rubriek ‘Why Don’t You..?’ in de Vogue. Waar eerst alleen werd geschreven over taarten en huishoudelijke taken schreef Vreeland over mode en gaf tips over hoe je je kleding kon vermaken. Vreeland groeide uit tot een van de meest overweldigende persoonlijkheden van de 20ste eeuw.

 

Vreeland is in 1903 in Parijs geboren. Binnen haar familie werd ze gezien als het lelijke eendje en werd door haar moeder en oudere zus vaak belachelijk gemaakt om haar grote neus, toch liet Vreeland zich nooit uit het veld slaan. In 1937 begon zij als columnist bij Harper’s Bazaar. De hoofdredacteur was geïmponeerd door Vreeland’s gevoel voor stijl en bood haar een eigen rubriek aan. Vreeland was een van de eersten die mode serieus nam en gebruikte Harper’s Bazaar als platform. Vreeland vond als het ware het beroep fashion editor uit. Ze was de eerste die fotoshoots organiseerde op locatie om zo mode aan een groot publiek te tonen. Hiervoor werkte zij samen met bekende fotograaf Richard Avedon. Door haar inspanningen voor het Costume Institute van het Metropolitan Museum of Art wist ze mode tot kunstvorm te verheffen.

 

Lisa Immordino (tevens getrouwd Vreelands kleinzoon) maakte een documentaire over het opzienbarende leven van Diana Vreeland. In de documentaire kijkt de in 1989 overleden Vreeland zelf terug op haar imposante leven, door middel van archiefinterviews (veelal opgenomen in haar bloemrijke woonkamer) en de nagespeelde dialoog tussen haar en schrijver George Plimpton, die in 1988 Vreelands memoires meeschreef. De documentaire ‘The eye has to travel’ draait vanaf nu in de bioscoop en ook als je niet van mode houd is de documentaire zeker de moeite waard.