Dinner of Hope for Orange Babies

Wil je Afrikaanse moeders met HIV en hun baby’s een

gezonde toekomst geven? Doe dan mee aan Dinner of Hope en organiseer deze maand een inzamelingsdiner! Orange Babies organiseert dit jaar voor de tweede keer Dinner of Hope, een initiatief waarbij Herman den Blijker je uitnodigt om in de maand mei een inzamelingsdiner te organiseren. Een 3-gangen diner met collega’s, een tapasavond met je familie, een picknick in het park of een BBQ voor de gehele buurt. En in plaats van een cadeautje mee te brengen, vraag je aan al je gasten om een donatie te doen. Met dit geld helpt Orange Babies zwangere vrouwen met HIV om hun baby’s tóch gezond en HIV-vrij op de wereld te zetten. De volledige opbrengst van Dinner of Hope komt ten goede van het voorkomen van HIV-overdracht van moeder op kind. Wij van Glamourland vinden het een fantastisch initiatief!

 

Glamourland

Foto: Orange Babies

 

Lancering Dinner of Hope

Afgelopen maandag 29 april organiseerde Unlimited PR in samenwerking met Orange Babies de kick-off van het Dinner of Hope. Ambassadeur Herman den Blijker was hierbij aanwezig om voor het kleine gezelschap te koken. Ook waren ambassadeur Suzanne Klemann en Baba Sylla, oprichter van Orange Babies, aanwezig bij deze kick-off. Hoofdredacteur Erieke Kuitert (rechts) en reporter Lisa Vermeij (links) vertegenwoordigden Glamourland bij dit exclusieve diner.

 

H1.2

Foto: Unlimited PR

 

Alhoewel Herman den Blijker een heerlijke Coq au vin en een Crème caramel had klaar gemaakt, ging het deze middag niet direct om het lekkere eten. Het zijn vooral de indrukwekkende verhalen van Suzanne Klemann, Baby Sylla en Herman den Blijker over hun reizen en werkzaamheden in Afrika die ons zijn bij gebleven.

 

Glamourland Glamourland

Foto’s: Unlimited PR

 

Orange Babies

De stichting Orange Babies is oorspronkelijk een idee van de in Senegal opgegroeide Baby Sylla. In 1998 bezocht Sylla voor een paar weken zijn familie in Senegal. Terug in Nederland realiseerde hij zich dat hij behoefte had iets te betekenen voor de meer kwetsbaren in de samenleving: de HIV-besmette moeders en kinderen in Afrika. Sylla richtte in 1999 samen met topvisagist John Kattenberg en Stef Bakker de stichting Orange Babies op. Sylla en Kattenberg bundelden hun krachten om geld in te zamelen voor projecten die tastbare hulp bieden, en hun westerse omgeving meer bewust te maken van de wereldwijde aidsproblematiek. Daarbij zetten ze hun grote netwerk in van invloedrijke mensen uit mode, muziek, kunst en sport om zo geld in te zamelen voor moeders en baby’s in Afrika.

 

Glamourland

Foto: Unlimited PR

 

Sylla toont grote betrokkenheid bij Orange Babies, tijdens de kick-off van Dinner for Hope was hij net een paar dagen terug uit Afrika. Sylla was nog steeds erg ontroert door wat hij in Afrika heeft gezien, het contrast tussen Afrika en het rijke Westen is enorm. Toch krijgt hij ook veel energie van zijn werk en wil hij er alles aan doen om de aidsproblematiek in Afrika op te lossen. ‘Ik vind het belangrijk dat de mensen in Afrika zichzelf straks kunnen helpen, we hebben net een kantoor in Zuid-Afrika geopend. Nu wordt het grootste gedeelte van onze werkzaamheden nog vanuit Nederland geregeld.’ Uiteindelijk hoopt Sylla dus dat de bevolking in Afrika sterk genoeg staat en vanuit hun eigen continent alles kunnen regelen. Orange Babies streeft naar volledige transparantie en deelt graag waar en hoe het gedoneerde geld terecht komt. Zij zorgen ervoor dat een donatie volledig bij het doel waarvoor je geeft terecht komt! Op de website van de stichting vind je het door Price Waterhouse Coopers goedgekeurde officiële jaarverslag, zo kun je precies zien hoeveel geld er binnen komt en waar dit aan wordt besteed.

 

Glamourland Glamourland

Foto: Unlimited PR & Erieke Kuitert

 

Het klinkt misschien een beetje dubbel: lekker dineren om zo geld in te zamelen, terwijl veel mensen in Afrika niet eens te eten hebben! Naast HIV-problematiek in Afrika is er ook nog een tekort aan voldoende voedingsmiddelen. In Nederland gooien we veel te veel eten weg. Herman den Blijker vertelde ons dat hij in dorpen is geweest waar de bewoners bedorven kroppen sla eten, omdat ze simpelweg niets anders hebben. Rijst wordt daar gezien als een delicatesse en alleen gekookt voor speciale gelegenheden. De topchef is zich ervan bewust dat wij ons gelukkig mogen prijzen dat in Nederland bijna altijd iedereen te eten heeft. Volgens hem besef je pas hoe erg de situatie is als je ook daadwerkelijk in Afrika bent geweest. ‘Het is onvoorstelbaar om te zien hoe krachtig de Afrikaanse vrouwen zijn, ze proberen elkaar hoe dan ook te helpen. Kinderen zijn dolgelukkig als ze naar school kunnen en überhaupt te eten hebben. Dat zijn dingen die voor ons heel gewoon zijn.’ Herman den Blijker probeert dit ook over te brengen op andere mensen, wij mogen blij zijn dat we het in Nederland zo goed hebben. Met een kleine bijdrage kun je een ander al helpen. Herman gebruikt zijn kooktalent hiervoor en helemaal sinds hij zelf vader is geworden beseft hij hoe belangrijk het is dat je kind een gezonde start krijgt in het leven. In Afrika heeft hij onder ander een speciaal programma opgezet, waarbij hij Afrikaanse mannen leert om een maand lang volgens een vast menu te koken. Hierdoor kunnen ze duurzaam met producten omgaan en gezonde maaltijden op tafel zetten.

 

Glamourland

Foto: Orange Babies

 

Dineren en doneren

Ook jij kunt meehelpen om Afrikaanse moeders en hun baby’s een gezonde start te geven. Als een zwangere vrouw besmet is met HIV, betekent dit namelijk niet dat de baby ook met HIV geboren hoeft te worden!! Met de juiste medicatie kan er namelijk voor worden gezorgd dat een pasgeboren baby niet geïnfecteerd raakt. Orange Babies heeft een project in Soweto (Zuid-Afrika) en het aantal kinderen dat met HIV besmet is via moeder-kind overdracht is sinds 2000 al indrukwekkend gedaald van 30% tot 2%! Dit is natuurlijk een geweldig resultaat!

 

Glamourland

Foto: Lisa Vermeij

 

Door een Dinner of Hope te organiseren kun je geld inzamelen om Orange Babies te steunen. Met elke 100 euro kan er een leven worden gered. Sta eens stil bij een ander, je hoeft niet gelijk honderden euro’s te doneren, maar een kleine bijdrage is al voldoende. Het klinkt cliché maar vele handen maken licht werk.

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar de Coq au vin van Herman den Blijker? Hier vind je het recept en allerlei inspiratie voor een inzamelingsactie.

 

Glamourland

Foto: Lisa Vermeij

 

Mocht je nu om wat voor reden geen tijd hebben om een Dinner of Hope te organiseren, dan kun je natuurlijk ook een keer het dessert in je favoriete restaurant overslaan of een keer een wijntje minder drinken en dit bedrag alsnog doneren aan Orange Babies. Ook zijn er nu al restaurants die een speciaal Orange Babies dessert hebben, hierbij doneer je 5 euro aan Orange Babies. Één van de vele leuke initiatieven om dit prachtige doel te kunnen steunen!

 

Enthousiast? Meld je nu aan en bestel tegen een kleine vergoeding het Dinner of Hope actiepakket met o.a. opvouwbare kandelaars, uitnodigingskaarten en een donatiebox. Na je eigen Dinner of Hope stort je het opgehaalde bedrag o.v.v. ‘DOH Naam Inschrijver’ op rekening 1105 van Orange Babies.

 

Glamourland

Foto: Orange Babies

 

Wij van Glamourland stellen voor om allemaal mee te doen aan dit fantastische initiatief. Dus trek je schoonmoeder mee voor een high-tea, laat je butler een soireetje organiseren of arrangeer met de poolboy een glamorous cocktailparty en vraag al je gasten, vrienden, familie, dates en personeel om een kleine donatie te doen voor Dinner of Hope!

 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=unfke4HLGpg

www.dinnerofhope.nl

 

Glamourland

Foto: Lisa Vermeij