Deze chefkok verlaat Nederlands 2 Michelinsterren restaurant

Na zeven jaar de keuken van Bord’Eau** in hotel De L’Europe bemand te hebben, verlaten Michelinchef Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot hun vertrouwde keuken om een droom uit te laten komen: een eigen restaurant. Begin 2018 opent het duo Amsterdams eerste no-table-restaurant in een intiem pand aan de Amstel. Reserveren kan vanaf november. Richard van Oostenbrugge: ‘Op topniveau eten moet leuk zijn.’

 

Glamourland Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot

 

Focus. Daar draait het om voor Van Oostenbrugge en Groot, die naast collega’s en business partners ook vrienden zijn. Waar het duo voorheen naast Bord’Eau ook verantwoordelijkheid droeg voor de banqueting van hotel De L’Europe, moet complete aandacht hun nieuwe zaak naar een nog hoger niveau brengen dan de chefs voorheen mogelijk konden maken. Een zaak die meer keuken dan restaurant zal zijn.

 

‘Je bezoekt een restaurant vaak voor de keuken en juist die is verborgen. Dat is eigenlijk gek. In ons nieuwe restaurant zal de keuken letterlijk centraal staan. Gasten zitten aan een omringende bar, maar schuiven eigenlijk direct aan het aanrechtblad aan. We kennen dit concept op hoog niveau al in steden als New York en Hamburg, maar nog niet in Nederland’, legt Groot uit. ‘We willen contact maken. Producten laten zien, vertellen hoe een gerecht in elkaar zit, een beleving creëren.’

 

Glamourland - De L'Europe - Bord'Eau

Foto: Bord’Eau, De L’Europe

 

Per avond schuiven 22 – 24 gasten aan bij de chefs, die zelf iedere dag in het restaurant te vinden zullen zijn. Waar Groot voorheen de functie van souschef bekleedde, stappen de heren voortaan als gelijken de keuken binnen. Het culinaire signatuur waarin Franse tradities, vernuftige technieken en creativiteit de boventoon voeren blijft behouden. Alle ‘gebruikelijke’ stijfheid van fine-dining verdwijnt.

 

Van Oostenbrugge: “We willen een zaak neerzetten waar we zelf naar toe zouden gaan. Met lekker eten op een heel hoog niveau, goede muziek en veel persoonlijkheid. Het moet leuk zijn om goed te eten. Thomas en ik werken nu tien jaar samen, waarvan zeven jaar bij Bord’Eau. Dit is hét moment om deze stap te zetten.” Naast het chefsduo zal Daphne Oudshoorn verantwoordelijk zijn voor de wijnen. Van Oostenbrugge en Groot werken de komende maanden aan alle details van hun concept. Wij kunnen niet wachten!