Designer Dogs

Als je een beroemdheid bent dan wil je uiteraard geen “gewone” hond. Vooral in Amerika hebben heel wat celebrities een zo genaamde “Designer Dog”. De Designer Dog is een echte rage geworden en veel beroemdheden zijn al gevallen voor hun meestal schattige uiterlijk en hun kleine formaat.

 

 

 

Een Designer Dog is een kruising tussen 2 zuivere hondenrassen. Het is dus geen erkend hondenras, maar een mixje. Of, zoals we het tot voor kort ook noemden, een bastaard hond. De ACHC (American Canine Hybrid Club) en DDKC (Designer Dogs Kennel Club) zijn de grote leidinggevende organisaties voor de registratie van Designer Dogs. Er zijn er al meer dan 100 verschillende soorten Designer Dogs geregistreerd. Pas na jaren registratie kan een specifieke mix worden omgezet tot een erkend hondenras. Tot die tijd moet je je hippe hondje maar gewoon een leuke rasnaam als LabraDoodle of Chiweenie meegeven.

Aan het woord Designer kan je al wel zien dat men eigenlijk een hond “ontwerpt”. Ze kiezen twee zuivere, leuke, schattige hondenrassen uit en hopen het beste uit beide rassen te kunnen combineren. De rasorganisaties raden aann om een Designer Dog uit de eerste generatie te kopen, omdat dit meer zekerheden zou bieden ten opzichte van de eigenschappen die je graag in je Bello zou terugzien.

 

De meeste Designer Dogs zijn klein en tamelijk handzaam, maar je hebt ze inmiddels ook van groter formaat.  Voordeel van de kleintjes is dat je makkelijk in je handtas stopt en ze thuis op de kattenbak kunnen. Het hebben van zo’n uk heeft dan eigenlijkook niks meer te maken met je voorliefde voor honden, maar alles met het hebben van de juiste accessoire. De paparazzi is dol op het fotograferen van een celeb met hun Designer Dog.

De hippe kruisinkjes zijn niet bepaald goedkoop. Inmiddels hebben de fokkers door dat men een lieve duit bereid is neer te tellen voor deze beestjes, en uiteraard wordt daar handig op ingespeeld. Over het algemeen kosten de hondjes het dubbele van wat je zou betalen voor een rashond. Als één van de ouders een kampioenafstammeling is, dan betaal je nog wat meer voor zo’n trendy pup. Wat zo’n hip hebbehondje dan kost? Gemiddeld tussen de € 1.000,- en € 3.000,- ! Hierbij geldt: hoe kleiner hoe duurder. Let dus op dat als je er eenmaal eentje hebt gescoord, je nog wel voldoende overhoudt om er die ene Prada of LV tas bij te kopen. Je moet er toch niet aan denken dat je je nieuwste accessoire in een Hematas zal moeten verslepen. Zoals valt te verwachten worden in Amerika de meeste Designer Dogs verkocht.

 

 

De naam van een Designer Dog word bepaald aan de hand van een combi van de rasnamen van hun ouders. Ben jij de eerste met de kruising dan mag jij de naam verzinnen als je hem gaat registreren. Inmiddels zijn er al een aantal ronduit geniale namen in omloop:

Labradoodle = Labrador Retriever X Poodle

Cockapoo = Cocker spaniel X Poodle (Dwerg Poedel)

Jug = Jack Russell terrier X Pug (Mops hond)

Puggle = Pug (Mops hond) X Beagle

Shorkie = Shih Tzu X Yorkshire terrier

Jackabee = Jack Russell terrier X Beagle

Cavachon = Cavalier King Charles Spaniel X Bichon Frise

Yorkinese = Yorkshire terrier X Pekingese (Pekingees)

Chiweenie = Chihuahua X Dachshund (Teckel)

Shi-Pom = Shih Tzu X Pomeranian (Dwergkeeshond)

Maltipoo = Maltese (Maltezer) X Poodle (Dwerg Poedel)

 

Vergeet niet dat je je kleine Puggle of Maltipoo wel een beetje moet afstylen, anders is het niet hip. Dat betekent peperdure halsbandjes, gouden waterbakjes en designer speeltjes. En om het helemaal af te maken moeten ze natuurlijk wel matchen met je outfit. Een halsband die vloekt bij je Louboutins is uiteraard not done. Gelukkig kan je dit oplossen door een compleet matching outfit te scoren, want wat is er nu leuker van Bello in een D&G jurkje? ;-)

 

Reporter: Aletha de Regt

Twitter: @Leetjuuuh