Dé Michelinsterren zijn bekend!

Vandaag begon de dag met een belangrijk moment voor de Bourgondische Nederlanders (BN’ers). Michelin deelde zijn sterren uit en onthulde de selectie van de MICHELIN gids Nederland 2016. En wat blijkt? Ons land is één nieuw tweesterrenrestaurant en zeven nieuwe restaurants met een ster rijker. Stabiliteit blijkt dit jaar het sleutelwoord in Nederland. We presteren uitzonderlijk; geen enkel restaurant verliest een ster! Dit moest natuurlijk op niveau gevierd worden met hors d’oeuvres van de welbekende zaken.

 

Glamourland Michelin

 

107 Nederlandse restaurants hebben één of meerdere sterren, dit is een waar record. “Dit wijst op de positieve evolutie die de Nederlandse gastronomie nu al even doormaakt. De chefs kijken vooruit en bouwen met vakmanschap voort aan de ontwikkeling van de Nederlandse culinaire cultuur”, aldus Michael ELLIS, Internationaal Directeur van de MICHELIN gids.

 

De grote voorbeelden zijn en blijven De Librije (Zwolle) en De Leest (Vaassen), die allebei hun 3 sterren behouden. Wie in de 2016 editie ook een speciale vermelding verdient, is De Kromme Dissel (Heelsum), want zij behouden als eerste Nederlands restaurant voor de 45e keer (!) hun ster. Al die jaren zijn ze blijven evolueren en hebben ze zich telkens weten aan te passen, met behoud van kwaliteit. Van stabiliteit gesproken!

 

Glamourland Jonnie Boer

Jonnie Boer – Foto: De Librije

 

De Groene Lantaarn (Zuidwolde) sluit zich dit jaar aan bij het selecte kransje restaurants dat 2 sterren heeft. Chef Jarno Eggen blijkt met zijn typerende creativiteit en technische bereidingen intense smaken heerlijk te laten samenspelen. Dat de prijs-kwaliteitverhouding er ook fantastisch is, maakt het de omweg echt waard.

 

Zeven restaurants krijgen voor het eerst de felbegeerde ster. Opvallend is dat verschillende nieuwe sterrenzaken tot een hotel behoren. Zo kan men bij Het Roode Koper (Leuvenum) genieten van een heerlijke harmonie van sterke smaken alvorens de prachtige kamers op te zoeken. Dat scenario kan ook bij De Heeren van Harinxma (Beetsterzwaag), waar de chef zeer bewerkte gerechten serveert die verrassen.

 

Glamourland Lauswolt

Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag – De Heeren van Harinxma

 

De nieuwe Michelinsterren op een rij:

Van 1 naar 2 sterren
– De Groene Lantaarn, Zuidwolde

Van 0 naar 1 ster
– De Heeren van Harinxma, Beetsterzwaag
– Zarzo, Eindhoven
– De Swarte Ruijter, Holten
– Het Roode Koper, Leuvenum
– Joelia, Rotterdam
– Aan de Zweth, Schipluiden
– Strandlodge, Winterswijk

 

Deze bourgondische gids beloont eveneens 133 Bib Gourmand restaurants, waarvan maar liefst 25 nieuwkomers. Het keuzemenu onder de 37 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar iedereen zich aan houdt. Maar de chefs bouwen daar elk op hun eigen manier op voort. Ze bewijzen hoe rijk en divers de gastronomie in Nederland wel is. Chapeau!