De Kleurrijke Lijst

Nederland kent een rijke historie van lijsten

: een media lijst, een machtige vrouwenlijst, de wie verdient wat en hoeveel-lijst. Maar we hebben in Nederland geen lijst van vrouwen en mannen met een kleurrijke en diverse achtergrond. Mannen en vrouwen die niet per definitie op de Nederlandse lijsten staan, omdat ze volgens de norm niet op een lijst passen of horen en niet genoeg macht of invloed hebben om ‘het verschil te kunnen maken’. Als journaliste en programmamaker heeft Raja Felgata in 2010 de eerste Kleurrijke Lijst van Nederland gelanceerd. Een lijst van 101 kleurrijke vrouwen die benaderd kunnen worden door bedrijven, organisaties en redacties van mediaprogramma’s. Op deze manier beïnvloedt de Kleurrijke Lijst de beeldvorming in Nederland, kleurrijke stemmen die gehoord en gezien mogen worden en op die manier hun expertise delen. Van journalist, tot sportvrouw en van zakenvrouw tot actrice.

In oktober 2009 trad Raja op tijdens de uitreiking van de lijst van Opzij van 100 machtigste vrouwen van Nederland en tijdens het voordragen van haar column keek zij de zaal in waar tientallen vrouwen zaten en besefte zij dat macht wel heel erg eendimensionaal is. Terwijl er in Nederland genoeg kleurrijke vrouwen zijn die macht hebben in het werkveld waar zij zich in bevinden. Politici, ondernemers, actrices en bestuurders: allemaal vrouwen die kleurrijk zijn en macht hebben, of in ieder geval mensen in hun omgeving beïnvloeden met hun werk, inzet en persoonlijkheid. Waarom geen Kleurrijke Lijst om dit te laten zien?

Een jaar geleden begon het idee in haar hoofd vorm te krijgen en bijna een jaar later overhandigde Raja Felgata haar lijst aan de hoofdredacteur van Opzij – Margriet van der Linden, in de hoop dat zij zich in het jaar daarop door haar lijst zou laten inspireren bij het uitzoeken van machtige vrouwen. In deze lijst stonden 101 kleurrijke vrouwen en een interview met Agnes Jongerius die in 2009 door Opzij werd uitgeroepen als machtigste vrouw. Het is de bedoeling dat Raja’s lijst redactie’s, bedrijven en organisaties inspireert om deze vrouwen te benaderen als het gaat om beeldvorming en deskundigheid. Of zoals Agnes Jongerius het mooi zei tijdens het interview ‘hun oogkleppen afdoen en de vrouw anno 2010 herkennen.”


In oktober 2012 wordt de nieuwe kleurrijke lijst gelanceerd, met 101 vrouwen, 101 mannen en met dit jaar een speciale bijlage: de Kleurrijke FASHIONLIST. Met namen uit de fashion scene – modellen, fotografen, stylisten en ontwerpers die een kleurrijk voorbeeld zijn in fashionland. Naast de overhandiging van de Kleurrijke Lijst is er tijdens de lancering ook plek voor onderneemsters, optredens, modeshows, een talkshow i.s.m. Women Inc en een TedX talk. Perfect netwerkmoment met verschillende kleurrijke werelden bij elkaar! Datum en locatie volgen snel. Like ‘De Kleurrijke Lijst’ op Facebook en blijf op de hoogte van alle nieuws.