De bekendste straat van Nederland in een nieuw jasje

Van traditionele winkelstraat naar een gebied met bijzondere en diverse ervaringen, voor bezoekers én bewoners. De Kalverstraat en Heiligeweg gaan op de schop. In de komende jaren vind je hier niet alleen fashion, maar is het de ambitie om een meer divers aanbod te creëren met belevenissen, lifestyle en sport. Aangekleed met meer groen en een volledig nieuwe bestrating. Als voorloper wil de Kalverstraat blijven innoveren, inspireren en daarnaast weer meer Amsterdammers aantrekken.

De Kalverstraat is niet alleen één van de oudste, maar ook de ‘jongste’ straat van Nederland. Wethouder Victor Everhardt (Economische Zaken): “De Amsterdammer kwam de laatste jaren weinig of niet in de Kalverstraat. Dat is jammer, want de straat is een begrip. Niet alleen in de stad, maar in heel het land. Iedereen kent het van de winkels, maar dit is ook de plek waar
tot in de 17e eeuw kalveren werden verhandeld en waar Ajax is opgericht. Nu de Kalverstraat en Heiligeweg vernieuwd worden en zich meer richten op de beleving van de bezoeker, weet hopelijk de Amsterdammer de Kalverstraat ook weer te vinden”

“We zoeken voor de straat naar veel meer balans en dus diversiteit”, aldus Tineke van Alphen, voorzitter van de BIZ, de ondernemingsvereniging. Er is momenteel veel fashion en weinig tot geen horeca, wonen en cultuur. Daar wordt verandering in gebracht. De BIZ heeft voor deze transformatie de handen ineengeslagen met ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente.

Fysieke veranderingen nemen meer tijd in beslag. Daarvoor wordt nu de basis gelegd en daarvan zijn de eerste resultaten komend jaar te zien. “Denk hierbij aan meer groen in stegen en aan gevels, maar ook meer activiteiten voor Amsterdammers”, aldus Tineke van Alphen. De Kalverstraat omarmt de toekomst en daar horen andere concepten bij. Mooie sprekende voorbeelden hiervan zijn House of Rituals, LEGO Store en de nieuwe flagshipstore van We Fashion, maar ook de aanwezigheid van een kapper en yogaschool. Tegelijkertijd wordt de Kalverstraat omringd door culturele iconen als de grachtengordel, het Amsterdam Museum, Paleis op de Dam en De Nieuwe Kerk.

Wij van Glamourland kunnen niet wachten!

Foto’s: Jazzmin Nilsson