Champi-quette

Champagne: heerlijk en bruisend. Of je nu na een lange dag een verfrissend glaasje voor jezelf inschenkt, of tijdens een feestje moet klimmen over de lege flessen op de grond, champagne kan eigenlijk altijd.

 

Wat echter niet veel mensen weten is dat er hele rituelen rondom champagne bestaan. Als je denkt dat je zomaar even een flesje opentrekt, dan vergis je je toch lelijk. Van het klaarzetten van de fles tot het uitdrinken van de flute (inderdaad, een glas is voor sloebers, champagne drink je uit een flute!), alles rondom champagne heeft een eigen wijze. Dus was je nog geen ingewijde in de wondere wereld van champagne? Dan ben je het zeker na het lezen van dit artikel.

 

Glamourland champagne Glamourland champagne 2

Foto’s: Tumblr

 

Niet knallen!
Het leukste van het openen van een fles bubbels is natuurlijk het wegschieten van de kurk. En als het even kan hard schudden en de champagne over je buurman uitgieten. We hoeven je niet uit te leggen dat dit niet de bedoeling is. Hoe moet het dan wel?

 

Ten eerste haal je de casule (net woord voor rommel die om de hals van de fles heen zit) los. Daarna draai je de muselet los. “Muselet” is Champagnees voor het ijzerdraad dat tussen jou en de kurk in staat. Als dit gebeurd is, kan je voorzichtig de fles onder een hoek van 45 graden voor je houden en druk je voorzichtig je kurk omhoog. Hou de kurk voorzichtig vast om te voorkomen dat deze plopt. Belangrijk is ook niet met je hoofd boven je hand te hangen. Je zou de eerste niet zijn die een kurk tegen zijn eigen oog aanschiet.

 

Een echte waaghals gebruikt een antieke sabel om de kurk van de fles af te slaan, maar voor dagelijks huis tuin en keuken gebruik raden we je dit niet aan.

 

Glamourland champagne sabel

 

Inschenken
Hou bij het inschenken de fles in je rechterhand met het etiket omhoog gedraaid. Niet dat hierdoor de bubbels beter smaken, maar het ziet er mooi uit. Hou het glas een beetje schuin en zorg er voor dat de champagne niet in het glas klokt.

 

Officieel hoort het glas helemaal leeg te zijn voor je het bijschenkt, maar naarmate er meer gedronken is, wordt deze regel natuurlijk minder belangrijk.

 

Leeg?
Tenzij je in een studentenhuis op acht-hoog achter jezelf met je vrinden aan het bezatten bent, hoor je de lege flessen niet over het balkon te gooien, maar zet je ze netjes rechtop terug in de koeler.

 

Glamourland Moet et Chandon

Foto: Moet et Chandon

 

Deze champagne etiquette leer je natuurlijk het best in de praktijk. Wij zeggen: geniet er van! Onze redactie blijft in ieder geval nog flink even oefenen…