Champagne etiquette: Heel Holland Bruist

Onze olijke vrind uit het verre zuiden sloeg de spijker al op zijn kop: “Laten we proosten op het leven. Laat het leven je omarmen. Sla je armen om de liefste want de liefste, dat ben jij.” Laten we morgen met zijn allen klinken op een goed jaar. Was het afgelopen jaar niet zo goed als verwacht, laten we dan het glas heffen op een fantastisch 2016.

 

Wij van Glamourland hebben voor de gelegenheid een expertteam op pad laten gaan om voor ons de beste Champagne te verkiezen. Na een grote strijd, noem het een onplezierige en zware missie van bijna een kwartaal lang, zijn we tot de conclusie gekomen dat de Dom Perignon Vintage 2006 lang niet zo’n slechte keuze is om het jaar mee af te sluiten, en vervolgens ook weer bruisend mee te beginnen .

 

Glamourland

Foto: Dom Perignon

 

Ter ere van het ontstaan van de eerste plénitude van Dom Pérignon Vintage 2006 hebben zangeres Björk en visueel kunstenaar Chris Cunningham samen een bijzondere Limited Edition set ontworpen voor de bruisende godendrank. Hun inspiratie? Het moment waarop de Dom Pérignon Vintage 2006 voor het eerst de kelders verlaat en het licht ziet. Jawel! Dat blijft altijd een heugelijk momentje om te vieren, wij trekken nog maar een flesje open.

 

Glamourland Dom Perignon Vintage 2006

Foto: Dom Perignon

 

Bij het ontwerpen van deze End of Year editie visualiseerden Björk en Cunningham een schijnende lichtstraal in buitenaards groen licht die van bovenaf op de fles Blanc schijnt. De stralen licht die aan de fles weten te ontsnappen, vormen het gevoel dat vrijkomt bij het proeven van deze vintage; een overweldigende connectie die wordt gemaakt tussen hoofd en hart. Een ware sensatie. En zo is het maar net.

 

Dom Perignon Champagnejaar 2006
Het jaar 2006 was, klimatologisch gezien, dramatisch, misschien wel bizar. In ieder geval uitzonderlijk onregelmatig. Er waren perioden met verzengende hitte en grote droogte, terwijl het hartje zomer ook koud en nat is geweest. De bloei, groei en rijping van de druiven verliep met horten en stoten. In juli hadden we een hittegolf, maar in augustus vertraagde alles enorm door abnormaal koud en nat weer. Maar zoals we weten, draait het om de laatste paar weken vóór de oogst en in september was het gewoon hoog zomer. Kort en goed, september heeft 2006 uiteindelijk tot een groot Dom Pérignon-jaar gemaakt. En dat is te proeven.

 

Glamourland Dom Perignon Vintage 2006

Foto: Dom Perignon

 

Achteraf kunnen we stellen dat het allemaal heel simpel is. In Champagne moeten we geduldig zijn en vertrouwen hebben, opdat op het ideale moment de oogst binnen gehaald wordt. Maar weet dat het in 2006, zoals eigenlijk in alle jaren, weer o zo spannend is geweest. Na een oogst die op 11 september begon en bijna vier weken duurde – een van de langst durende ooit – kon er een zucht van verlichting geslaakt worden. En nu, negen jaar later, is het Champagnehuis trots op een grandioos pronkjuweel: de Dom Pérignon Vintage 2006.

 

Het testresultaat

Glamourland Dom Perignon Vintage 2006 (16)

Foto: Dom Perignon

 

Dom Pérignon Vintage 2006 heeft een bleke kleur en we zien ontelbare minuscule belletjes als parelsnoeren in het glas omhoog wervelen. De neus is puur, luchtig en verfrissend. De eerste impressies zijn die van lentebloesem en wit fruit, maar vervolgens biedt het bouquet ook gedroogd fruit, vers hooi, toast, brioche en zoethout. Kortom, een brede waaier aan stimulerende aroma-indrukken.

 

In de mond ontvouwt de rijkdom van de wijn zich onmiddellijk. Hij heeft structuur en is sappig, zelfs zacht. Vervolgens blijkt de smaak breed en diep met een mooie complexiteit. Het mondgevoel is levendig en tegelijk zijdezacht. De grande finale bezit een fijn bittertje met op de achtergrond ook een licht mineraal zilte toon.

 

Glamourland Dom Perignon Vintage 2006

Foto: Dom Perignon

 

Het water loopt ons alweer in de mond. Maar wacht nog even met het opentrekken van die fles in je hand. Laten we het eerst ook eens hebben over de etiquette. Wat weten we eigenlijk van onze grote bruisende vrind? Dat er 49 miljoen bubbels in een fles Champagne zitten weten we natuurlijk allemaal, toch? Wij vragen ons nu plots af hoeveel we er morgen wel niet zullen nuttigen.

 

Niet knallen!
Het leukste van het openen van een fles bubbels is natuurlijk het wegschieten van de kurk. En als het even kan hard schudden en de Champagne over je buurman uitgieten. We hoeven je niet uit te leggen dat dit niet de bedoeling is. Hoe moet het dan wel?

 

Ten eerste haal je de casule (net woord voor rommel die om de hals van de fles heen zit) los. Daarna draai je de muselet los. ‘Muselet’ is Champagnees voor het ijzerdraad dat tussen jou en de kurk in staat. Als dit gebeurd is, kun je voorzichtig de fles onder een hoek van 45 graden voor je houden en druk je voorzichtig de kurk omhoog. Hou de kurk voorzichtig vast om te voorkomen dat deze plopt. Belangrijk is ook niet met je hoofd boven je hand te hangen. Je zou de eerste niet zijn die een kurk tegen zijn eigen oog aanschiet.

 

Een echte waaghals gebruikt een antieke sabel om de kurk van de fles af te slaan, maar voor dagelijks huis-, tuin- en keukengebruik raden we je dit niet aan.

 

Glamourland Dom Perignon Vintage 2006

Foto: Tumblr

 

Inschenken
Hou bij het inschenken de fles in je rechterhand met het etiket omhoog gedraaid. Niet dat hierdoor de bubbels beter smaken, maar het ziet er mooi uit. Hou het glas een beetje schuin en zorg er voor dat de Champagne niet in het glas klokt.

 

Officieel hoort het glas helemaal leeg te zijn voor je het bijschenkt, maar naarmate er meer gedronken is, wordt deze regel natuurlijk *hik* minder belangrijk.

 

Glamourland Dom Perignon Vintage 2006

Foto’s: Dom Perignon

 

Leeg?
Tenzij je in een studentenhuis op acht-hoog achter jezelf met je vrinden aan het bezatten bent, hoor je de lege flessen niet over het balkon te gooien, maar zet je ze netjes rechtop terug in de koeler.

 

Deze Champagne etiquette leer je natuurlijk het best in de praktijk. Wij zeggen: geniet er van! Onze redactie blijft in ieder geval nog flink even oefenen…

 

De Dom Pérignon Limited Edition van Björk en Chris Cunningham is te verkrijgen bij de betere slijterijen en wijnspeciaalzaken. Wat het kost? Dom Pérignon Blanc Limited Edition by Björk en Chris Cunningham is al te verkrijgen voor een schrale € 175,50 en de Dom Pérignon Rosé Limited Edition by Björk en Chris Cunningham voor € 343,50. Heeft jouw butler een dagje vrij? Bestellen kan natuurlijk ook.

 

Glamourland Dom Perignon Vintage 2006

Foto: Tumblr

 

We zullen de Champagne royaal blijven testen om up-to-date te blijven voor onze trouwe lezers. Ach waarom ook niet, wij trekken gewoon nog een flesje open. Namens de hele redactie en alle medewerkers van Glamourland wensen we jullie een bruisende jaarwisseling toe! En vergeet niet: Geniet met maten.