Boekpresentatie: Model in New York

‘Er leven 7 miljard mensen in de wereld, zestien hiervan zijn supermodel.’ Laten we eerlijk zijn, wie droomde er als jong meisje niet van een carrière als model? Mooie kleding, volop in de spotlights, je haar en make-up worden perfect gedaan, exclusieve feestjes en je reist de hele wereld over. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn toch? Het Amerikaanse model Cheryl Diamond kwam op veertienjarige leeftijd vanuit North Carolina in The Big Apple terecht voor modellenwerk. Cheryl heeft haar bijzondere ervaringen gedeeld in haar autobiografische boek: Model: a memoir. Al snel werd Cheryl door de New York Times uitgeroepen tot ‘America’s next best top author’. Goed nieuws voor de Nederlandse leesfanaten, het boek is nu ook vertaald in het Nederlands. Zondag 15 december was de boekpresentatie van ‘Model in New York’ in de H&M op de Dam. Glamourland was er ook bij en had een interview met Cheryl Diamond.

 

Dat Cheryl meer kan dan poseren heeft ze bewezen met haar eerste boek. En dat vond vertaalster Kim van Raalten ook. Ze werd gegrepen door het verhaal, de humor en de schrijfstijl van Cheryl, maar ze verbaasde zich dat het nog niet op de Nederlandse markt verkrijgbaar was. Kim is zelf docent Engels en besloot op eigen inititief het boek te vertalen. Na twee jaar werken is de Nederlandse vertaling ‘Model in New York’ nu overal in Nederland verkrijgbaar. Cheryl Diamond vloog speciaal voor deze boekpresentatie over naar Amsterdam. De schrijfster heeft al meer dan tien jaar ervaring, heeft opgedrachten gedaan voor L’Oreal, Armani en Clairol en liep mee voor de New York Fashionweek. Ondanks dat ze zeven centimeter te klein is, was ze vastbesloten om iets van haar carrière als model te maken. Terwijl ze op zichzelf woonde in een vervallen appartementje, bracht Cheryl haar dagen door bij go sees, catwalks en fotoshoots. Ze zag hoe andere meisjes fouten maakten en zwoor dat zij geen slachtoffer zou worden… Totdat er een gebeurtenis plaatsvond die haar carrière compleet veranderde en de kans om haar droom te verwezenlijken bijna verpestte.

 

Je was 14 jaar toen je naar New York ging voor je eerste opdracht, hoe ben je ontdekt?
Ik was boodschappen aan het doen in het winkelcentrum toen er een scout naar me toe kwam met de vraag of ik wel eens aan modellenwerk had gedacht. Sommige mensen hadden het wel al eens eerder gezegd. Dus de eerst volgende keer dat mijn vader voor zijn werk naar New York moest, ben ik met hem mee gegaan. Ik ben langs verschillende modellenbureaus gegaan en toen werd ik eigenlijk vrij snel aangenomen.

 

Waarom heb je besloten om een boek te schrijven?
Schrijven vond ik altijd al erg leuk om te doen. Ik wilde heel graag mijn ervaringen als model delen omdat ik wil dat mensen een realistisch beeld krijgen van deze fascinerende wereld. Er zijn heel veel extreme persoonlijkheden binnen de modewereld en het is heel stressvol. Als jong meisje heb je dat nog niet allemaal door, je kunt dan ook veel beter omgaan met de stress en harde wereld omdat je zo vol enthousiasme zit! Ik heb heel veel geleerd en mooie momenten gehad, maar het is niet zo mooi en perfect als het op het eerste gezicht lijkt.

 

Kun je voorbeelden noemen van deze extremen?
Als je bij een modellenbureau binnen komt voor een testshoot, vinden ze je of helemaal geweldig of helemaal niets. Ik kwam ergens binnen en ze zeiden: ‘We vinden je leuk, maar we gaan je wel veranderen.’ Vervolgens onderga je een soort metamorfose. Ik kreeg een hele nieuwe haarstijl, leerde opnieuw lopen, ik werd compleet veranderd.

 

Wat is een van de leukste dingen die je hebt meegemaakt als model?
Dat is de New York Fashion Week. Op mijn zeventiende heb ik daar een show voor gedaan en dat was fantastisch. Het is zo’n groot event, de hele stad staat dan volledig in het teken van New York Fashion Week. Ongelooflijk cool om zoiets mee te maken!

 

Hoe heb jij je staande weten te houden in de modellenwereld?
Als model moet je heel flexibel zijn. Je reist veel, maakt lange dagen en ontmoet elke dag nieuwe mensen. Vanwege mijn vaders werk heb ik als jong meisje al in veel verschillende landen gewoond. Hierdoor was ik gewend om me snel aan te passen.  Het is wel belangrijk dat je als model snel kunt inleven in elke situatie en maak ik gemakkelijk vrienden. Het is geweldig om zoveel nieuwe mensen te ontmoeten, maar vriendschappen zijn vaak van korte duur, het kan soms best eenzaam zijn.

 

Heb je een tip voor meisjes die model willen worden?
Wees niet bang om jezelf te laten zien! Ik was eigenlijk te klein, maar je moet gewoon durven. Laat mooie foto’s van jezelf maken en stuur ze op naar een modellenbureau. Ook als Nederlands meisje kun je foto’s sturen naar Amerikaanse bureaus. Goede foto’s worden echt wel bekeken.

 

Tegenwoordig woont Cheryl in Berlijn en is ze druk bezig met haar tweede boek.

Model in New York is het meeslepende, waargebeurde verhaal over het indrukwekkende begin, de desastreuze val, en de bijzondere terugkomst van Cheryl in één van de gaafste en meest veeleisende beroepsgroepen ter wereld.