Binnen een week in shape, part 1

Een uitnodiging voor een grandioos glamourevent, en je hebt nog maar een week om jezelf helemaal partyklaar te maken! De winterkilo’s zijn in opkomst, je haar is een complete disaster, je nagels zijn afgebroken en de sporen van het laatste feestje zijn nog van je gezicht af te lezen. Stress! Deze situatie vraagt om drastische maatregelen!

 

Geen paniek, Glamourland schiet je te hulp. Met dit stappenplan heb je jezelf ruim op tijd weer strak in je vel en ben je faboulous as always!

 

Glamourland

 

Part 1: kilo’s smelten!

Stap 1: laat de koolhydraten staan!

Dit is de allerbelangrijkste stap! Glamourland is tegen crash diëten, dus daar hebben we het hier niet over.

 

Koolhydraten heb je nodig voor energie. Maar niet alle koolhydraten zijn hetzelfde. Suiker (een snelle koolhydraat) geeft namelijk heel andere energie dan bijvoorbeeld een kom havermout (een langzame koolhydraat). Blijf dus de komende week (en het liefst altijd) uit de buurt van suiker in iedere vorm. Voor het beste effect zou je deze week ook fruitsuiker moeten mijden, dus even rustig aan met fruit.

 

Suiker zit tegenwoordig overal in verstopt en heeft oneindig veel namen. Glucose-fructose stroop, tarwestroop, lactose, maltose, je zou door de bomen het bos haast niet meer zien. Download van internet een lijst met alternatieve namen van suiker en hou deze lijst bij je. Check bij ieder product dat je in je winkelwagen legt het etiket op één van deze namen. Is er suiker toegevoegd? No go!

 

Stap 2: go easy on the dairy

Melk en melkproducten bestaan grotendeels uit lactose. Lactose is een ander woord voor melksuiker. Ook weer suiker dus. Dat we melk nodig hebben voor gezonde botten en voldoende calcium is een van de hardnekkigste fabels op voedingsgebied en wetenschappelijk onjuist.

 

Melk is bedoeld voor kalfjes, niet voor mensen. Hou deze gedachte even vast. Want waarom drinken kalfjes melk? Juist: om binnen een half jaar ongeveer 5 keer zo groot en zwaar te worden. Naast een enorme lading lactose zit melk dan ook vol met groeihormoon. En groeihormoon doet precies wat de naam zegt: het zorgt voor groei. Oftewel: melk gaat grotendeels direct naar je dijen. Denk daar maar eens over na als iemand je zegt dat melk de witte motor is! Wil je volgende week in die prachtige Balenciaga passen? Schrap melk dan volledig uit je dieet!

 

Glamourland

 

Stap 3: blijf eten!

Dit zal een aantal van jullie vreemd in de oren klinken. Blijven eten? Maar ik wil toch juist afvallen? Door te stoppen met eten of door heel weinig te eten, zet je je verbrandingsmotor stil. Dat houdt in dat je lichaam op de spaarstand gaat en er vrijwel niets verbrand wordt. Eigenlijk laat je je lijf vreselijk schrikken, waardoor het alles gaat opslaan dat er binnenkomt. Hierdoor ontstaat bijvoorbeeld ook het jojo-effect. Als je volgende week in shape wil zijn, moet je er dus voor zorgen dat je verbrandingsmotor op volle toeren werkt en alles verbrand dat er binnenkomt. Eet veel kleine hapjes verdeeld over de dag. Neem daarbij de zwaarste maaltijden in de ochtend en de lichtste in de avond.

 

Stap 4: geen koolhydraten na 18.00 uur

(Langzame) Koolhydraten zijn voor je lichaam vrij eenvoudig om te zetten in energie. Die energie heb je overdag nodig om je op de been te houden, maar ’s avonds heb je die extra energie niet meer nodig. Eet daarom je koolhydraten overdag, maar niet meer na 18.00 uur. Veel van de koolhydraten die je ’s avonds nog eet, worden namelijk niet meer gebruikt. Waar gaat die energie dan naar toe? Precies naar de plaatsen waar jij het niet wil hebben: in je vetopslag. Laat daarom je diner bestaan uit bijvoorbeeld groenten (onbeperkt) en een stukje vlees of vis en laat ’s avonds die chips ècht staan!

 

Hou je je strikt aan deze stappen, dan zal je volgende week een stuk lekkerder in je vel én in je jurk zitten. Hoe je de puntjes op de I zet en hoe een uitgebalanceerd “last minute strak in je vel eetschema” eruit ziet, lees je in part 2 van deze serie!

 

 Glamourland