I am too beautiful to wear A&F

Stoere binken, bloedmooie meiden, blinkende sixpacks, … Het hoort allemaal bij het plaatje van het Amerikaanse kledingmerk Abercrombie & Fitch. Het zal je de laatste weken niet ontgaan zijn, wij van Glamourland in ieder geval niet, dat de directeur van het populaire merk onlangs behoorlijk wat stof heeft doen opwaaien na enkele gedurfde uitspraken. Zo liet hij, Mike Jeffries, zich ontvallen dat enkel ‘mooie mensen’ Abercrombie & Fitch horen te dragen. Bovendien zou hij nog liever kleding verbranden, dan dat hij het aan daklozen zou schenken. Geen wonder dat dit bij velen dan ook in het verkeerde keelgat is geschoten.

 

Vanuit diverse hoeken van de wereld is er op deze uitspraak gereageerd en zo ook in Nederland. Zo heeft het Nederlands bedrijf ‘BoWeevil’ een organisch katoenen T-shirt op de markt gebracht, dat wel een zeer apart fashion statement neerzet.

 

Op de voorkant van het T-shirt staat namelijk ‘We Are Too Beautiful to wear A&F’. Het biomerk speelt zo gretig in op de stortvloed van kritiek die het Amerikaanse merk over zich heen heeft gekregen en hoopt zo Abercrombie & Fitch een spiegel voor te houden. Op de achterkant staat de tekst ‘I will pass this t-shirt on to the homeless’. Wanneer je dit T-shirt draagt is het de bedoeling om jezelf te fotograferen en je foto te plaatsen op één van de social mediakanalen zoals Twitter, Facebook en Instagram met als hashtag #wearetoobeautiful. Wanneer je dit hebt gedaan, geef je het T-shirt door aan iemand anders die jij een mooi persoon vindt (dit hoeft dus niet per se iemand te zijn die dakloos is,  hoewel dit wel mag natuurlijk). Deze persoon maakt dan weer een foto van zichzelf in het T-shirt en geeft het weer door. Zo krijg je een keten van ‘mooie mensen’ die niet voldoen aan het marketingbeeld van Abercrombie & Fitch. Nee, we hoeven namelijk niet maatje 36 te bezitten of een sixpack te hebben. We mogen zijn wie we zijn, of we nu dik zijn of dun, arm of rijk.

 

Al diverse BN’ers zoals actrice Anna Drijver en model Frederique van der Wal zijn gespot in dit T-shirt. BoWeevil wil het overigens niet bij Abercrombie & Fitch laten, maar in de toekomst ook zijn pijlen richten op andere bedrijven die buiten de lijntjes kleuren.

 

Glamourland zegt: ‘Aantrekken dat T-shirt, iedereen heeft een eigen unieke schoonheid en moet dit zeker niet af laten hangen van een merk’.