Aromatherapie: geluk in geuren?

Glamourlanders weten wat genieten is en daar horen natuurlijk ook heerlijke aroma’s en geuren bij. Kunnen bepaalde geuren ons echt helpen ontspannen of ons juist energie geven?  Is het een marketingtruc of is dit terecht?  Wij van Glamourland bekijken voor jullie even de aromatherapeutische werking van etherische oliën.

 

Glamourland

Foto: Tumblr


Feit: elke geur die we inademen wordt omgezet in geurprikkels die rechtstreeks richting hersenen gaan waar vervolgens emoties uitgelokt worden. Aromatherapie duidt een bepaalde tak van kruidengeneeskunde aan.  De term is samengesteld uit 2 woorden: ‘aroma’ wat aangename geur betekent, en ’therapie’ wat betekent: een behandeling die erop gericht is een lichamelijke of geestelijke aandoening te genezen. Elke etherische olie heeft een bepaalde helende werking en wordt onderverdeeld in groepen als antiseptisch, stimulerend, kalmerend, etc.

 
Wij hoeven niemand te overtuigen van het feit dat geuren emoties bij ons oproepen.  Je hoeft maar iets te ruiken of je denkt terug aan je kindertijd, aan vakantie, aan een bepaald persoon of aan een bepaalde plek.  De afgelopen 20 jaar heeft International Flavors & Fragrancers (IFF) gewerkt aan een model om de fysieke effecten van aroma’s en geuren op onze emoties vast te leggen.

 

Glamourland

Foto: Wezooz.be

 

Men heeft gekozen voor 8 types van emotie:

– vrolijk
– relaxed
– sensueel
– stimulerend
– irriterend
– gestresst
– depressief
– apathisch

De proefpersonen werden gevraagd om aan geuren te ruiken en die dan in te delen bij de emotie die daar het best mee overeenkomt volgens hen. De citrus- en vanillegeuren werden beschouwd als vrolijke geuren, de geur van clementine vond men stimulerend en de geur van vanille dan juist weer relaxed. Een geur die dan weer een stressreducerend effect gaf was lavendel.  En de geur die sensuele gevoelens opwekte bleek patchouli te zijn.

 
Hoewel elk persoon anders is heeft IFF kunnen aantonen dat bepaalde geuren bij een groot deel van de proefpersonen wereldwijd in dezelfde categorie worden ingedeeld.  Ze hebben de resultaten bijgehouden in een database genaamd Consumer Fragrance Thesaurus, die handig van pas komt bij de ontwikkeling van nieuwe parfums!
Het is dus echt mogelijk om een vaag begrip als ‘geur’ en ‘emotie’ wetenschappelijk vast te leggen.

 

Glamourland

Foto: Tumblr

 
Heerlijk cocoonen dus in deze koude herfstdagen met geurkaarsen of een massage met essentiële oliën… Wij van Glamourland genieten en dromen alvast weg!