AFW overview

De 17e editie van Amsterdam Fashion Week (AFW) is bijzonder succesvol verlopen. Het Amsterdam Fashion Week UPTOWN programma op Cultuurpark Westergasfabriek trok deze editie bijna 20.000 bezoekers. Dit op de modeprofessional gerichte programma bracht ontwerpers samen met de modepers uit binnen- en buitenland, met inkopers van landelijke en internationale modewinkels en -retailers en met genodigden van de ontwerpers en sponsoren. Ook via de livestream hebben tienduizenden modeliefhebbers de catwalkshows gevolgd.

 

Foto: Peter Stigter via M*PR

Vanaf vrijdag 6 juli vond ook Fashion Week DOWNTOWN plaats, het programma dat voor iedereen toegankelijk is. Verspreid over meer dan 80 locaties in de Amsterdamse binnenstad organiseerden winkels, galeries, musea en clubs allerlei exposities, shows, winkelroutes, lanceringen en feesten.

 

Business Programme

Met de drie pijlers Connect, Grow en Celebrate streeft AFW ernaar om de Nederlandse mode-industrie op alle fronten te versterken. Het AFW Business Programme is erop gericht om het ondernemersklimaat in de mode te stimuleren, talent perspectief te bieden en de ontwikkelingen in de industrie te agenderen. Door het uitwisselen van kennis en netwerken slaat AFW een brug tussen creatie en commercie. Met de eerste editie van ‘Keys to Success’ werd de modewereld samengebracht met investeerders, trendwatchers, inkopers en andere influentials uit de Nederlandse mode-industrie.  Het volledige businessprogramma bestond uit workshops, lezingen en talkshows die zowel bij AFW als bij de Partners van AFW plaatsvonden.

 

‘Masters in Fashion’

Amsterdam Fashion Week lanceerde op 14 juli de serie ‘Masters in Fashion’ met een lezing van couturier Paul Schulten. De couturier maakte het publiek  deelgenoot van zijn kinderdroom ooit modeontwerper te worden, sprak over zijn opleiding, de verschillende banen die naar zijn zelfstandigheid leidden en uiteraard over zijn grote leermeester Edgar Vos. Met deze serie lezingen van gerenommeerde modeontwerpers die hun kennis, visie op het vak en ervaringen uit hun carrière delen met het publiek, wil Amsterdam Fashion Week een positieve bijdrage leveren aan de reputatie van het mode-ambacht. De tweede en derde lezing uit de serie Masters in fashion worden verzorgd in respectievelijk september en oktober 2012.

 

 Foto: Peter Stigter via M*PR

 

Lichting 2012

Op donderdagavond 12 juli heeft Yvonne Kwok ‘Lichting 2012 supported by G-Star RAW’ gewonnen. In een spectaculaire catwalk show presenteerden 14 fashion graduates hun afstudeercollecties aan nationale en internationale modeprofessionals. Zij kozen Yvonne Kwok tot hét aanstormend modetalent van Nederland. Met de ‘G-Star RAW Talent Award’, won zij een geldbedrag van €10.000,– en wordt zij uitgenodigd een bijdrage te leveren aan de internationale catwalkpresentatie van G-Star in Berlijn.

 

I AM MODEL

Samen met The Model Lodge organiseerde Amsterdam Fashion Week (AFW) op dinsdag 10 juli jl. op de Dam in Amsterdam het event I AM MODEL. Dit evenement richtte zich op modellen en hun carrière waarbij de modellen werden geïnformeerd over de mode-industrie. Het geheel in stijl van Amsterdam Fashion Week opgetrokken event was toegankelijk voor alle modellen, zowel professioneel als amateur. Ruim 2000 deelnemers schreven zich in en kregen ter plekke tips over het catwalk lopen door professionele catwalk coaches. Eén van de coaches was Mandy Dion, die onder meer Nederlands topmodel Kim Feenstra en Rosalinde Kikstra van Hollands Next Top Model heeft getraind. Na deze coaching konden de modellen over de speciaal ontworpen catwalk voor Paleis op de Dam lopen. Als achtergrond fungeerde het IAMSTERDAM promotiedecor dat hiervoor speciaal door Gemeente Amsterdam was geplaatst.

 

  Foto: Peter Stigter via M*PR

 

Opening The Green Collective Exposition

Tijdens de 17e editie van Amsterdam Fashion Week organiseerde The Green Collective een groene expositie. ‘The Green Collective Exposition’ biedt een overzicht van de ontwerpen van de meest getalenteerde deelnemers van The Green Architecture Competition (mede georganiseerd door het Nederlands Architectuurinstituut), The Green Design Competition (mede georganiseerd door Dutch Design Week) en The Green Fashion Competition (georganiseerd door AFW). De expositie is nog tot en met 22 juli te bezoeken bij de Umsjatka Studio’s op de Brouwersgracht 130-134 in Amsterdam.

 

Over Amsterdam Fashion Week

AFW is in 2004 opgericht om Amsterdam als inspirerende en internationaal georiënteerde modestad op de kaart te zetten. AFW is inmiddels uitgegroeid tot hét modeplatform van Nederland dat naast het halfjaarlijks mode-evenement diverse andere op het publiek én op de modeprofessional gerichte activiteiten organiseert. Het internationale Sublime Magazine verkoos Amsterdam Fashion Week in 2011 tot ’s werelds beste internationale Fashion Week. Inmiddels heeft Amsterdam Fashion Week een miljoenenbereik dat dankzij de inzet van haar website, social media, de App en het nationale en internationale persbeleid gestaag toeneemt.

 

 Foto: Peter Stigter via M*PR

 

Het was een fantastische week, Glamourland is er zeker next time weer bij!

 

Bron: M*PR

Reporter: Marylou

Twitter: @Marylou_H