AFW S/S 2015: Fernanda Fernandes, Joelle Boers & Bregje Cox

Mercedes-Benz Fashion Week Amsterdam, hèt mode evenement van het jaar en Glamourland was hier natuurlijk bij aanwezig. Een warm ontvangst werd verzorgt door de meisjes in rood en een heerlijke setting bood zich aan op het Westergasterras. Een bewolkte dag waardoor velen zich vergist lijken te hebben in de temperatuur. Gelukkig kwam de seating ticket hierbij goed van pas en kon er flink gewapperd worden door menig fashion liefhebber. Ook wij van Glamourland moesten hieraan geloven en wapperden gezellig mee.

 

Glamourland AFW

Foto: Team Peter Stigter

 

De show van vrijdag 14.00 uur: FERNANDA FERNANDES, JOELLE BOERS | BREGJE COX
Designer Fernanda Fernandes mocht de show aftrappen. Een designer die veel waarden hecht aan traditioneel vakmanschap met het oog op innovatieve stoffen en materialen om zo de balans te vinden tussen smaakvol, sensueel en ‘op ’t randje’. “We want people to embrace who they are and our clothes to be a projection of themselves” – Fernanda Fernandes.

 

De opening was spectaculair en greep direct de aandacht. De lichten werden gedoofd. Kraaiengeluiden vulden de zaal en de spanning was voelbaar. Als opening verscheen de crew, gekleed in zwart. Eenieder hield een ontstoken kaars vast. De crew bewoog zich langzaam over de catwalk en verliet de zaal terwijl het volume toenam.

 

Glamourland Fernanda  Glamourland Fernanda  Glamourland Fernanda

Foto’s: Team Peter Stigter

 

Het eerste model volledig gehuld in zwart kwam de catwalk op. Het thema leek duister te zijn gezien de ijzeren maskers en grove nekbanden. Veren jassen en leren kledingstukken namen de overhand. De meeste designs werden gepresenteerd in zwart, rood of bruin. Een model gehuld in een zwart fluweel leek ‘de kruisiging’ ten tonele te brengen. Een zwart fluwelen korset, een zwart fluwelen heupbroek die aan de onderkant aan elkaar werd vast geregen door  touwen. De look afgemaakt met een rood fluweel baseball jack met opdruk aan de voorkant. De ijzeren stekelband dat als kroon op haar hoofd was geplaatst gaf deze verschijning een christelijke rand, dit werd nog eens extra benadrukt door het kruis dat verscheen aan het eind van de show.

 

Glamourland Fernanda  Glamourland Fernanda  Glamourland Fernanda

Foto’s: Team Peter Stigter

 

Een ander pronkstuk van de show was een model gehuld in een zelfde soort broek en korset. De materialen die hier waren toegepast hadden veel weg van een harige dierenhuid, volledig uitgevoerd in het wit. Het model had een jasje aan van de zelfde stof, aan de achterkant van de armen van het jasje waren lange manen bevestigd waardoor het leek alsof zij vleugels bij zich droeg. Het ijzeren masker, uitgevoerd in het wit ditmaal, gaf de look een angstaanjagende edge. Dit creëerde een lichte verwarring en daarmee eindigde de show. Een angstaanjagende show dat veel inspiratie bood op het gebied van materiaalgebruik.

 

Glamourland Fernanda

Foto: Team Peter Stigter

 

De show die daar daarop volgde werd verzorgd door Joelle Boers en Bregje Cox, een samenwerking tussen twee oud-klasgenoten die samen afstudeerden van de Academy of Fine Arts & Design Maastricht in 2011. Cox studeerde af als fashion designer en richtte haar eigen merk op onder de naam Noir Near Future en Boers studeerde af als textiel en print designer, Joelle Boers Studio. Samen zagen zij de perfecte samenwerking. Beiden geïnteresseerd in de esthetiek van technology, cultural indentity en natural phenomena. Opzoek naar de balans tussen human nature en the modern life. Speciaal voor deze fashion show werkten zij samen met 3D print expert Chris van den Elzen die in samenwerking met Judith van Vliet de Excidium shoenenlijn lanceerde. Een schoen die deels met behulp van een 3D printer geproduceerd werd. De show beloofde spectaculair te worden en het heeft zeker aan onze verwachtingen voldaan.

 

Glamourland Cox Boers  Glamourland Cox Boers  Glamourland Cox Boers

Foto’s: Team Peter Stigter

 

Muziek, geïnspireerd op het leven in de natuur, opende de show. Op schermen aan beiden weerszijden van de catwalk werden enkele pronkstukken getoond uit de collectie, zoals ontworpen prints en designs. Het eerste model stond al enige tijd klaar en werd langzaam belicht naarmate de muziek overging in een vast ritme. Spectaculaire zwart-wit prints en licht blauwe accenten vulde de catwalk. De gehele show had een futuristische look waarvan de prints duidelijk geïnspireerd waren op en natuur. Ondanks de futuristische look was de collectie zeer draagbaar, de schoenen van Chris van den Elzen en Judith van Vliet zorgden voor de finishing touch.

 

Glamourland Cox Boers

Foto: Team Peter Stiger

 

De show viel goed in de smaak bij het publiek, een oorverdovend applaus volgden zodra zij beiden opkwamen. Kortom, een geweldige show neergezet door drie inspireerde vrouwen.