AFW S/S 2015: Dorhout Mees

Zeg Dorhout Mees, dan zeg je succesformule. Haar show lijkt elke Fashion Week weer een hit te zijn en ook ditmaal heeft de ontwerpster haarzelf weer dubbel en dwars bewezen. Esther Dorhout Mees, haar volledige naam, toonde op zondag haar achtste collectie. Of het een simpel showtje was? Niet bepaald.

 

PHOTO © TEAM PETER STIGTER   SPRING/SUMMER 2015

Foto: Team Peter Stigter

 

De Spring Summer 2015 collectie onder de naam “O” is geïnspireerd op het wonderlijke vermogen van waterkristallen om te transformeren onder invloed van de omgeving. Jep, ontwerpers en hun inspiratie: het blijft ons verbazen. Hoe cool is dit dan weer?!

 

PHOTO © TEAM PETER STIGTER   SPRING/SUMMER 2015

Foto: Team Peter Stigter

 

Esther Dorhout Mees raakte gefascineerd door onderzoeken naar de microscopische verschillen tussen waterkristallen die uit een bron kwamen, met eenvoudige geometrische vormen, versus waterkristallen waar naast gemediteerd was, wat complexe wiskundige vormen oplevert. Dezelfde materie is in essentie verandert. Volg je het nog?

 

PHOTO © TEAM PETER STIGTER   SPRING/SUMMER 2015

Foto: Team Peter Stigter

 

Hetzelfde geldt voor de kristallen van tranen van geluk en die van verdriet. Wanneer de intentie positief is zie je mooie, uitgebalanceerde kristallen en wanneer het negatief is ontstaan onsamenhangende, bijna kapotte vormen. We moeten stiekem toegeven: indrukwekkend is het inderdaad. Zo zegt Esther: “Al onze gedachten hebben feitelijk invloed op de cellen in je lichaam. Ik vond het zo bijzonder dat iets wat zo ontastbaar lijkt opeens zichtbaar gemaakt werd voor het blote oog, dat het de vormen van mijn collectie heeft bepaald.”

 

PHOTO © TEAM PETER STIGTER   SPRING/SUMMER 2015

Foto: Team Peter Stigter

 

Het idee vertaalt zich in de collectie naar geometrische vormen die opeens van vorm veranderen onder invloed van de drager.
Denk: roeken uit twee geometrische patroondelen met gespiegelde organische vouwingen. Harde vormen naast vloeibare lijnen. Prints met gelaagde patronen, die op het lichaam refereren naar organen. En asymmetrische geometrische vormen in de schoenen waar een laag water op lijkt te staan; nat versus droog van het zachte suède. De show was dus redelijk letterlijk spetterend: water was o-ve-ral. De modellen leken bijna op zeemeerminnen of nymfen uit je favo Disney film van vroeger. De knapste wezens van het water dus, maar dan op de catwalk.

 

PHOTO © TEAM PETER STIGTER   SPRING/SUMMER 2015

Foto: Team Peter Stigter

 

Kortom, Mees heeft haarzelf wederom overtroffen. Elke Fashion Week weer prijzen we onszelf gelukkig dat Esther na haar jarenlange werk voor gevestigde labels, voor haarzelf is begonnen. Haar elegante, vrouwelijke en conceptuele stijl zien we graag nog wat jaren op de planken terug. Voor nu? Nemen we een duik in ons zwembad: mede door die hittegolf die komen gaat, mede door deze wel hele fraaie collectie.