Zo kan het ook! Afvallen met gin-tonic

Het zou te mooi zijn om waar te zijn, zou je denken. Maar niets is minder waar, lieve kijkbuiskinderen. Zeg maar vaarwel tegen alle gruwelijke sapkuren en andere tovermiddeltjes. We gaan gewoon stevig aan de borrel, dus laat de huismeester de gin maar aanrukken. Uit onderzoek van onze zuiderburen blijkt dat wie bitter eet of drinkt voor de maaltijd zich sneller verzadigd voelt. Zou dit dan het dieet zijn waarnaar we jarenlang gezocht hebben?

 

Glamourland Gin tonic bar

Foto: Tumblr

 

Wij van Glamourland gingen op onderzoek uit en namen onze glazen maar alvast mee. We spraken professor Inge Depoortere van de Geneeskunde faculteit van KULeuven. ‘Bitter zorgt inderdaad voor een boost van het hongerhormoon. Echter duurt dat effect maar een half uur. Daarna heeft de bittere stof een rechtstreeks effect op het samentrekken van het maag-darmstelsel, waardoor de maag trager geleegd wordt. Gevolg: je maag blijft langer gevuld, waardoor je langer met een verzadigd gevoel zit en uiteindelijk ook minder eet. Bij tests op muizen is het al bewezen’, aldus Depoortere.

 

Glamourland Gin Tonic male   Glamourland Gin Tonic

Foto’s: Tumblr

 

Het aperitiefje heeft dus wel degelijk een betekenis. Sterrenchef Sergio Herman is al jaren een voorstander van het gin-tonic dieet. ‘Het scherpt het hongergevoel aan.’ De gasten blij, de culinaire grootmeester blij en wij nemen er nog eentje.

 

Niet geheel onbelangrijk om te vermelden is dat het onderzoek nog in een beginfase verkeert. ‘We weten nog niet exact welke bittere stof verantwoordelijk is voor dit proces. Er zijn er maar liefst duizend’, zegt professor Inge. ‘Wij hebben er verschillende gebruikt in een mix. Daarbij zat kinine – de bittere stof uit tonic – maar ook een andere bitterstof die gebruikt wordt in schoonmaakmiddelen, zodat we er niet van zouden drinken. Het is dus nog verre van duidelijk hoe het allemaal precies werkt. Net zoals we er nu nog niet uit zijn wat de gevolgen kunnen zijn voor obesitaspatiënten die dagelijks een bepaalde hoeveelheid van een bittere stof opnemen. De volgende maanden en jaren hopen we er een beter zicht op te hebben en komen we misschien tot een bittere pil die je voor de maaltijd kan innemen.’ Dus toch nog maar even wachten met die grote bestelling?

 

Glamourland gin tonic

Foto: Tumblr

 

Wij van Glamourland hebben natuurlijk het volste vertrouwen in de uitslag van dit onderzoek. Aangezien wij de beroerdste niet zijn, krijgen ze onze volledige medewerking aan het praktische gedeelte van dit onderzoek. En zoals ons dat voorgeschreven is, drinken wij gezellig met maten. À votre santé!