15 inspirerende covers om Internationale Vrouwendag te vieren

Met inclusiviteit en saamhorigheid als belangrijk thema voor deze Internationale Vrouwendag heeft tijdschrift- en krantenapp Readly een lijst opgesteld van de meest inspirerende vrouwen die het afgelopen jaar op de cover van een tijdschrift hebben gestaan.

2022 was opnieuw een bewogen jaar voor vrouwelijke changemakers. Wereldwijde gebeurtenissen zoals de Russische invasie van Oekraïne, de protesten in Iran, de stijgende inflatie en klimaatverandering hadden en hebben invloed op het welzijn van vrouwen over de hele wereld. Ondanks de moeilijke omstandigheden zijn er vrouwen die hebben doorgezet met hun missie om de gelijkheid van vrouwen te versnellen en de samenleving meer inclusief te maken.

De verhalen en beelden van deze vrouwen in tal van tijdschriften over de hele wereld hebben vele gesprekken gestart en miljoenen mensen geïnformeerd en geïnspireerd. En op deze Internationale Vrouwendag gaat #EmbraceEquity verder met talloze dappere, veerkrachtige en briljante vrouwen die onvermoeibaar doorwerken om hun samenleving te verbeteren of andere uitzonderlijke prestaties weten te verrichten.

Hier zijn een aantal wereldwijde vrouwelijke top covers van het afgelopen jaar:

Nederland

Vogue NL november 2022 Precious Lee

Model Precious Lee schudt de modewereld op. Ze breekt de ongeschreven regels en staat achter de vernieuwing van schoonheid en de kracht van diversiteit en inclusiviteit. In 2021 was zij de eerste plus-sized Afro-Amerikaanse vrouw die de lente/zomershow van Versace liep waarna de andere modemerken niet langer konden negeren wat zij veroorzaakte. Ze vecht om de perceptie van schoonheid uit te breiden voorbij gemarginaliseerde meningen en grenzen.

Helden november 2022 Irene Schouten

De dertigjarige Nederlandse Irene Schouten is een bijzonder getalenteerde langebaan-, marathon- en inline-skater. Op de Olympische Winterspelen van Beijing 2022 won ze vier medailles, drie gouden en één bronzen waarbij ze twee wereldrecords vestigde. Daarmee is ze een van de meest succesvolle atleten op één toernooi. Daarnaast won ze de wereldtitel allround bij de wereldkampioenschappen in Hamar, Noorwegen.

Verenigde Staten

New York juni 2022 Senator Dianne Feinstein

Dianne Feinstein, een campagnevoerder voor wapenbeheersing, burgerrechten en toegang tot abortus, is al lang een voorloper op het gebied van gelijkheid. Als de huidige oudste zittende Amerikaanse senator is Feinstein ondanks haar 52 dienstjaren nog steeds een gepassioneerd activiste.

The Hollywood Reporter januari 2022 Lena Dunham

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

De controversiële schrijfster, regisseur, actrice en producent, vooral bekend van haar iconische tv-serie Girls, schuwt controverse niet en is onverbloemd authentiek tegenover de kritische media.

Australië

Marie Clare mei 2022 Miranda Tapsell

In haar allereerste fotoshoot ooit als moeder met haar jonge dochter, spreekt Aboriginal acteur Miranda Tapsell over het zwarte matriarchaat, de uitdagingen van het opvoeden van een inheems kind en haar hoop voor de toekomst van haar dochter. Terwijl Australië zich voorbereidt voor het stemreferendum voor de formele erkenning van Aboriginals en Torres Strait Islanders als First Nations van Australië, verhogen verhalen als die van Miranda de druk om inheemse rechten te bevorderen en gelijkheid te bereiken.

Vogue februari 2023 Love Out Loud – The Faces and Forces of Pride

De Vogue-cover met vijf van de achttien invloedrijke LGBTQIA+-influencers in de regio viert de allereerste ‘World Pride’ die plaatsvindt op het zuidelijk halfrond. De boodschappen van trots, zelfexpressie en de kracht van zichtbaarheid worden mogelijk gemaakt door een fundament van inclusiviteit, gelijkheid en acceptatie.

Duitsland

Courage april 2022 Luisa Neubauer

Klimaatactiviste Luisa Neubauer, die vaak het Duitse antwoord op Greta Thunberg wordt genoemd, zet zich voortdurend in voor klimaatactie. Luisa is een belangrijke organisator van de schoolstaking voor het klimaat in Duitsland. Ze verscheen op de VN-conferentie over klimaatverandering, heeft talloze staatshoofden en regeringsleiders ontmoet, heeft wereldwijde klimaatstakingen georganiseerd en heeft vaker het woord gevoerd op verschillende grote evenementen.

Emotion mei 2022 Nilam Farooq

De bekroonde Duitse actrice Nilam Farooq is een van de vele nieuwe gezichten van het moderne Duitsland. Als dochter van een Pakistaanse vader en een Poolse moeder heeft Nilam vaak campagne gevoerd voor gelijkheid en vrouwenrechten.

Verenigd Koninkrijk

Observer The New Review november 2022 Patti Smith

De 76-jarige rocker heeft haar contra-culturele overtuiging en activisme toegevoegd aan haar iconische status als invloedrijke vrouw. Van AIDS tot klimaatverandering en anti-oorlogsprotesten (met meest recentelijk de oorlog in Oekraïne), Patti komt nooit een rechtvaardig doel tekort om haar stem te laten horen.

The Guardian oktober 2022: Iraanse vrouwen

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

Iraanse jonge vrouwen nemen moedig het voortouw in de strijd tegen het regime in Teheran. Deze dappere vrouwen zijn de toekomst van Iran en kunnen niet langer het zwijgen worden opgelegd of worden geïsoleerd van de wereld. De vrouwenprotestbeweging komt voort uit de kritiek op de onderdrukking van vrouwen in het land en laat zien hoe Iraanse vrouwen verantwoordelijkheid kunnen nemen voor verandering.

Italie

Donna Moderna juli 2022

De Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie, de bekende auteur van de TEDx-talk ‘We Should All Be Feminists’, is ook een krachtige stem voor de empowerment van vrouwen. Ze schrijft onder haar pseudoniem, Amanda N. Adichie. Als succesvol auteur van non-fictie, romans en korte verhalen behandelt ze onderwerpen als politiek, cultuur, afkomst en gender op een opmerkelijke en boeiende manier. In de coverstory van het nummer Donna Moderna daagt ze haar lezers uit om zich te ontdoen van de gevoelens van ontoereikendheid en schaamte die de samenleving maar al te vaak met zich meebrengt.

Vanity Fair, februari 2023  

Blogger, ontwerpster, model en zakenvrouw Chiara Ferragni polariseert in Italië omdat ze zo open is over zaken als geweld tegen vrouwen, racisme en fascisme. Als ’s werelds meest populaire modeblogger, LGBTQ-aanhanger en abortusrechtenactiviste, is Chiara niet bang om haar 27 miljoen volgers op te roepen zich uit te spreken tegen discriminatie, waar ze die ook tegenkomen.

Zweden

Femina september 2022 Malena Ernman

De Zweedse operazangeres Sara Magdalena Ernman is beroemd om haar decennialange muziekcarrière, maar tegenwoordig is ze beter bekend als de moeder van klimaatactiviste Greta Thunberg. De 52-jarige is zelf politiek actief, een aanhanger van de Overeenkomst van Parijs en co-auteur van Scener ur hjärtat (Scènes uit het hart), een boek over haar familie, het milieu en duurzaamheid.

ELLE maart 2022 Willow Smith

Actrice en zangeres Willow Smith vertegenwoordigt de volgende generatie jonge vrouwen die

de empowermentbeweging voor vrouwen leiden door haar betrokkenheid bij Red Table Talk. Als kunstenaar en activist opent ze regelmatig het gesprek over vooroordelen en maatschappelijke verwachtingen.

Kulturnytt februari 2023 Laleh

Afbeelding met tekst, whiteboard

Automatisch gegenereerde beschrijving

Voormalig vluchtelinge Laleh Pourkarim heeft een indrukwekkende muziekcarrière opgebouwd ondanks het nomadenbestaan van haar jeugd. Ze vluchtte van Iran naar Azerbeidzjan, later naar Minsk en Oost-Berlijn voordat ze zich in Zweden vestigde. De buitengewoon getalenteerde ster is een toegewijde milieu- en mensenrechtenactiviste die haar achtergrond als politiek vluchteling gebruikt om het bewustzijn te vergroten.